Más de Camp

Camp Alcaldessa de Valls

Dolors Farré: «El gran projecte de ciutat és el Centre Històric»

Entrevista. Una de les grans apostes pel nucli antic és el Museu Casteller, que ja està acabat. Només falta licitar la gestió. S’obrirà «quan les causístiques siguin en positiu»

JÚLIA GIRIBETS

Whatsapp
Dolors Farré assegura que el projecte del Centre Històric és per a llarg termini. FOTO: PERE FERRÉ

Dolors Farré assegura que el projecte del Centre Històric és per a llarg termini. FOTO: PERE FERRÉ

Dolors Farré va arribar a l’alcaldia de Valls l’any 2019 agafant el relleu a Albert Batet, però precedida de l’experiència d’haver estat regidora al consistori. Ara, a l’equador de la legislatura, inevitablement marcada per la Covid, Farré encara diversos projectes i situacions, com la revertir la inseguretat al Centre Històric, el Museu Casteller, les properes Decennals o la millora del polígon industrial.

Es troba en l’equador del mandat. Quina valoració fa dels seus primers dos anys com a alcaldessa?

El primer any vam acabar projectes que venien de la passada legislatura i en vam encarrilar de nous. Però la Covid ho ha marcat tot i aquest darrer any ha estat molt dur per a tothom. Per sort, hem superat aquesta etapa i ara estem immersos en el pressupost 2021 on hem reforçat les partides per ajudar les persones.

A causa de la pandèmia ha hagut de prendre alguna decisió difícil?

Una decisió difícil no, però hem hagut de prendre moltes decisions per trobar solucions. Recordo molt complicada tota la gestió de la residència Ballús. Vull lloar la tasca dels professionals que s’hi van dedicar i s’hi van deixar la pell per revertir la situació.

Han hagut de posposar molts projectes per la Covid?

Si no hagués estat per la Covid el Museu Casteller estaria obert. Però hagués estat una irresponsabilitat treure la seva gestió en plena pandèmia. És un equipament importantíssim per a la dinamització de la ciutat i el turisme. És un projecte bàsic. Però hem de tenir la seguretat que la gent de Catalunya pugui venir a veure’l.

Què falta per poder posar-lo en marxa?

Falta treure el plec de clàusules per a la seva gestió, però serà quan aquesta situació hagi acabat. No volem anunciar cap data. Serà quan les casuístiques siguin en positiu i llavors es podrà obrir perquè el museu està acabat.

S’està treballant perquè la gent que vagi al Museu Casteller pugui complementar-ho amb més oferta turística?

A Valls tenim l’atractiu dels castells i els calçots. Estem treballant per obrir més el nostre patrimoni, perquè la gent vingui i es trobi una oferta gastronòmica i també cultural.

El Centre Històric ha estat notícia recentment per la inseguretat. Com s’està gestionant aquest tema?

Fa mesos que vam reforçar la vigilància policial a la zona i en les darreres tres setmanes tenim vigilància quasi les 24 hores del dia. A principis d’any hi va haver robatoris i ara trobem baralles entre residents. M’he reunit amb veïns i comerciants i hem de remar tots en la mateixa direcció. Si ens hi posem junts i ens ho creiem, aquesta situació revertirà.

Les càmeres de videovigilància han donat els seus fruits al carrer de la Cort i, breument, en posarem de noves a l’entorn de la plaça de l’Oli. Els Mossos i la Policia Local estan fent una gran feina.

Com ha de ser el Centre Històric del futur?

El Pla General diu que els primers plans parcials a desenvolupar són al Centre Històric perquè ha de tornar a ser el centre de la ciutat. Estem treballant en poder oferir habitatge per a la gent jove, amb promotors perquè vinguin a construir aquí. També apostem per posar els equipaments municipals al barri per dinamitzar-lo. Per exemple, properament s’obrirà la regidoria d’Educació al carrer Major o la d’Acció Cívica i Joventut al carrer Sant Antoni. També estem parlant amb propietaris que tenen cases a la zona per fer actuacions d’esponjament i microurbanisme. S’ha de facilitar que la gent torni a venir aquí, posant a lloguer els pisos i locals. Jo crec en el Centre Històric i sóc optimista. Tots hem de posar el nostre gra de sorra.

Ca Padró és un d’aquests edificis que podria acollir l’Escola de Música.

La nostra aposta és aquesta. Ja tenim el pla funcional i la intenció és que l’any 2022 es pugui encarregar el projecte i durant la propera legislatura, començar amb les obres.

Quin seria per a vostè el gran projecte per a Valls?

El Centre Històric, però és a llarg termini. A banda, hem fet moltes altres coses a la ciutat, com el Centre de Dia als Pisos de Clols, la Font del Pati, estem amb l’ampliació del Museu, la recuperació de la font lluminosa de la Font de la Manxa, les millores a les escoles Eladi Homs i Baltasar Segú i també estem treballant en la nova seu de la Policia Local pel que fa a l’emplaçament i hauria d’estat enllestida aquesta legislatura. A més, treballem en l’enderroc d’edificis en mal estat del pàrquing del Barri Vell per poder fer una entrada més gran.

Quines actuacions contempleu al polígon industrial?

Ara hi ha una partida de 350.000 euros per l’enllumenat. Hem pactat amb els empresaris un calendari fins al 2024 per dotar el polígon amb 350.000 euros l’any a més del manteniment anual, que són uns 25.000 euros.

Estem a les portes de la Festa Major de Sant Joan, que suposarà la represa de moltes coses.

Sempre diem que per Sant Joan tot comença i aquest any encara més. Amb la Covid hem seguit protegint molt el sector cultural i tenim una programació de primera línia. Hem buscat espais més grans perquè la gent pugui gaudir de totes les activitats.

Quin creu que serà el moment més emocionant d’aquesta Festa Major?

Crec que el moment més emotiu serà veure els Xiquets de Valls fent els pilars simbòlics a la plaça del Blat. Estic molt satisfeta perquè aquest és un projecte consensuat per les dues colles, amb el suport del Pius, el CAP i el departament de Salut. Estic molt orgullosa de les dues colles de la ciutat per fer aquesta prova pilot que està a disposició de totes les colles castelleres, perquè veure castells a totes les places de Catalunya és el que tot el món casteller vol.

Les Decennals d’enguany no es van poder fer però, es pot assegurar que es puguin passar al 2022?

Un cop passat Sant Joan tindrem una reunió amb la comissió i entre tots decidirem què fem. Jo sóc optimista perquè el tema de la Covid està millorant. Tot i això, he de tenir una reunió amb un epidemiòleg per prendre la decisió que toca. Tenim molta feina avançada, que ja s’havia fet.

Contempleu unes Decennals marcades per les mesures de seguretat?

Les Decennals haurien de ser el màxim de normals possible. Però hem de veure l’opinió dels epidemiòlegs i tindrem més dades per poder triar la millor opció.

Temas

Comentarios

Lea También