El Convent de les Arts d'Alcover acollirà les primeres pernoctacions a finals d’any

L’equipament posa en marxa un espai perquè les companyies puguin completar la seva residència artística passant la nit a les instal·lacions

16 noviembre 2021 20:29 | Actualizado a 17 noviembre 2021 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els artistes o companyies que facin les seves residències artístiques al Convent de les Arts d’Alcover podran pernoctar en el mateix equipament, ja que s’acaba de posar en marxa un espai per allotjar-los. A finals d’aquest any s’espera rebre els primers hostes que tindran un lloc per fer les seves creacions, assaig i ara també per passar la nit i fer els seus àpats, estrenant aquest nou espai. 

Es tracta d’una petita casa totalment equipada a una de les ales del convent que disposa d’habitacions, lavabos, zona comuna de menjar i cuinar i terrassa. Fins ara, els artistes que venien a Alcover a fer creacions artístiques es quedaven a dormir a cases del poble o en allotjaments locals.

«De moment hi ha tres o quatre companyies interessades a venir a fer estada aquí», explica l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras. Aquest allotjament té espai per a un total de 12 persones que «amb l’experiència dels darrers anys és suficient per cobrir les necessitats del convent», afegeix. La distribució està feta perquè puguin coincidir dues companyies alhora, amb dues zones ben diferenciades per dormir, compartint l’espai de menjador.  

Es tracta de la primera residència per a artistes pública que s’obre a Catalunya i el seu funcionament es farà mitjançant preus públics que s’han establert per llogar l’equipament.  

El cost d’aquesta obra ha estat de 150.000 euros, finançats a través de l’1,5% cultural i del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Demanda de teatre i circ

La majoria d’artistes que acostumen a venir a fer les seves creacions a Alcover procedeixen del món del teatre o del circ. En els darrers mesos, el Convent de les Arts ha acollit un total de 25 residències de companyies d’arreu del món, amb una mitjana de dos a 15 dies d’estada, però havien de buscar lloc per dormir fora de l’equipament, cosa que ara no passarà, ja que no s’hauran de desplaçar.  

«Aquesta residència pública es du a terme davant l’evidència que al territori hi ha aquesta mancança pels artistes, però perquè tingui futur hi ha d’haver la vinculació de totes les institucions públiques de Catalunya», afegeix el regidor de Cultura, Josep Maria Girona.  

El projecte de conversió del Convent de les Arts es va iniciar l’any 2013, transformant l’antic monument en molt mal estat en un espai per a la cultura. La consolidació de tota la seva estructura, la creació de l’auditori amb una programació estable i ara les residències artístiques han suposat el 50% de totes les actuacions que encara s’han de fer, per la qual cosa, falta arranjar la meitat de l’espai.

Després d’aquestes tres fases que ja s’han realitzat encara en mancaran diverses, «no sabem si seran una, dues o tres més», assegura Figueras, ja que l’edifici és molt gran. L’aposta, però, és anar fent actuacions pas a pas, en funció de l’evolució de la demanda. «L’objectiu és que sigui una residència d’artistes, però hem de valorar com s’acaba de desenvolupar», afirma l’alcalde. En aquests darrers vuit anys s’han invertit 4,2 milions d’euros en arranjar el convent.

Comentarios
Multimedia Diari