El Festival d'Educació per la Sostenibilitat debatrà sobre el consum i la producció sostenible

Organitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla tot aquest cap de setmana

29 septiembre 2021 15:17 | Actualizado a 02 octubre 2021 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Contribuir a crear models de vida i de consum que siguin més sostenibles des de la cultura i l'educació. Aquest ambiciós objectiu és el punt de partida del [FES] 2021, el Festival d’Educació per la Sostenibilitat que organitza el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla el pròxim divendres 1 i el dissabte 2 d’octubre. Enguany, l’eix central del certamen girarà al voltant del que es defineix amb l'anacrònim ODS 12 de l'agenda 2030 i que fixa les bases per garantir un consum i una producció sostenibles pel medi ambient.

La tercera edició del [FES], que se celebrarà a l’MVR situat a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), comptarà amb una quinzena d’activitats obertes a tothom i amb la participació de persones de la comunitat educativa, del món de l’art i de la cultura per reflexionar i crear formes de viure més sostenibles. També es vol donar resposta a qüestions com ara la manera d’educar per a noves maneres de consum, el valor que donem als objectes i a les coses o quin és el paper de la cultura en aquest canvi de relat que ens ha d’encaminar cap a un model de consum i de producció més sostenibles.

Des del divendres a la tarda i fins al dissabte a la nit, passaran pel museu experts en ecodisseny, en aprofitament d’aliments, cuina creativa, economia circular, reciclatge o innovació a partir de recursos naturals i sabers tradicionals. També hi prendran part artistes que donen una nova vida a objectes en desús i amb mestres i educadors que treballen mirades crítiques des de les ciències i les arts.

Museu de la Vida Rural 2021-2022

La programació del [FES] 2021 es divideix en tres grans eixos. El primer permetrà presentar l’educació cultural per la sostenibilitat fent visible la tasca de centres educatius que ja s’han sumat a la comunitat de l’MVR i les propostes educatives del mateix museu.

En aquest primer bloc, destaca la conversa entre la filòsofa Eulàlia Bosch, les escoles Vedruna i  Martí i Poch, la ZER Conca i l’Institut d’Estudis Ilerdencs sobre l’art d’educar per la sostenibilitat, divendres a les 18 h. També cal esmentar la taula rodona entre la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, la de l’MVR, Gemma Carbó, i la presidenta del club EMAS, Maria Passalacqua l’endemà dissabte a les 10 h i que seguirà amb una taula rodona sobre economia circular amb Marina Arnau, codirectora general de la Fundació Formació i Treball; Rosa García, directora general de Rezero; i Josep Maria Tost, impulsor i professional de referència d’Estratègies Circulars i, durant 10 anys, director de l’Agència de Residus de Catalunya.

Dissabte al matí a partir de les 12 h, arribarà un dels moments més destacats del festival amb els tastets d’algunes de les activitats educatives que l’MVR proposa per al curs 2021-2022, que giren al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat i que docents i famílies podran experimentar en primera persona.

Art per reflexionar i transformar

El segon eix programàtic del [FES] apostarà per programar artistes i creadors compromesos amb la transformació sostenible. Divendres, a les 17.30 h, Xavier Rovira, Esti Veintemillas, Jaume Ayats i Natacha Filippi oferiran Natures sonores, quatre experiències virtuals inclusives i sonores, una per a cada estació de l’any, que ens conviden a un apassionant viatge virtual dins del bosc, amb la música, el so, l’etnobotànica, la gastronomia, la gemmologia i l’artesania com a fils conductors.

Més tard, a les 19.30 h, Maria Escobedo i Andrew Colquhoun de Livemedia presentaran Matrix Cultura2050: Els ritmes del Jardí, una mirada reflexiva al desenvolupament sostenible des de la cultura. Incorporant diversos paisatges i ecosistemes de la Conca de Barberà, l’assaig parteix del jardí etnobotànic i agroecològic de l’MVR i de l’enteniment del seu rol en relació amb els territoris que l’envolten.

Dinar amb Ada Parellada, Núria Cuinetes i Marian Romero

Finalment, el tercer eix involucrarà i provocarà l’activisme amb una acció col·lectiva, crítica i festiva a través de la cuina i l’aprofitament alimentari. Organitzat conjuntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, dissabte a partir de les 13 h, les cuineres Ada Parellada, Núria Cuinetes i Marian Romero elaboraran un àpat fet amb aliments recuperats que han quedat fora del circuit comercial amb la filosofia #ZeroFoodWaste. El dia abans, divendres a la tarda, una trentena de voluntaris hauran fet una espigolada per recol·lectar aliments per aquest dinar comunitari. Tothom qui ho vulgui, pot participar com a voluntari d’aquesta acció inscrivint-s’hi prèviament des de la web del Museu de la Vida Rural.

El programa del [FES] 2021 compta amb altres activitats com una nova instal·lació de Leftovers feta per les artistes Mireia Domènech, Silvia Iruela i Núria Vila, la presentació del projecte Drap-Art, una activació de l’exposició Arqueologies del paisatge o el concert Bufa & Sons de Xavi Lozano dissabte a les 20.30 h on tocarà tot tipus d’objectes “musicals” reutilitzats, com ara una escombra, una escala, una totxana o un macarró.  

Durant els dos dies del festival, la Guingueta de l’MVR estarà oberta amb una carta gastronòmica elaborada amb productes de proximitat o provinents d’empreses amb consciència social i mediambiental.

L’ODS 12 es marca diverses fites per a l’any 2030 com ara fer un ús eficient dels recursos sostenibles o reduir el malbaratament d’aliments i la generació de residus a través de la reducció, el reciclatge i la reutilització. També treballar per un turisme sostenible que creï llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals. En aquest sentit, l’MVR té un paper fonamental en tant que el món rural ens aporta sabers, maneres de fer i coneixements extrapolables a la contemporaneïtat si combinem memòria, creativitat i imaginació.

Inscripció prèvia gratuïta a totes les activitats

Totes les activitats són gratuïtes i estan obertes a tothom, però requereixen inscripció prèvia a la web de l’MVR. El [FES] es desenvoluparà seguint els protocols de prevenció de la COVID-19.

Comentarios
Multimedia Diari