Más de Camp

El Museu Comarcal de Montblanc estrena fesomia i remodela els espais

El resultat més visible és a l’entrada, on s’ha aprofitat una de les sales per posar les oficines. La resta de les plantes s’han fet més funcionals i s’han reubicat algunes de les peces

JÚLIA GIRIBETS

Whatsapp
Maria Serra Orpinell, directora del Museu, fent la presentació dels nous espais. FOTO: J. G.

Maria Serra Orpinell, directora del Museu, fent la presentació dels nous espais. FOTO: J. G.

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà, ubicat a Montblanc, acaba d’estrenar la seva nova fesomia gràcies a la recent remodelació que s’ha dut a terme en els diversos espais de l’equipament. La part on es pot copsar més aquesta renovació és l’entrada on s’ha aprofitat una de les sales d’exposició per posar-hi les oficines i així unificar tots els serveis en un mateix lloc, ja que fins ara es trobaven dividits en les diferents plantes.

«És molt més funcional i més racional que tothom pugui ser en aquesta mateixa sala», explica l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Amb aquestes obres es vol fer un pas endavant per modernitzar l’equipament i adaptar-lo a les necessitats actuals per a fer-lo més atractiu per a tots els públics. Tot i això s’ha volgut fer una picada d’ullet a èpoques passades i s’ha retornat la creu i la gàrgola que hi havia a l’entrada abans de l’anterior remodelació i tornen a ocupar el seu lloc original.

La remodelació era urgent i necessària per donar aquesta empenta al museu. «Portava un temps aturat i havia de tornar a ser un espai viu i participatiu per a la gent del territori», assegura la directora del Museu Comarcal, Maria Serra Orpinell. A banda dels canvis més visibles, hi ha altres millores que no es poden copsar a simple vista però que han permès actualitzar els espais, com la nova il·luminació. «Som un museu comarcal i hem de complir amb aquesta tasca per arribar a la població de la Conca», diu Orpinell. Aquesta inversió s’ha pogut dur a terme gràcies a l’ajut de fons europeus, ja que els recursos del museu «són els que són», recorda la directora. La zona de l’entrada s’ha ordenat amb les noves oficines, suposant el canvi més important.

La primera planta se centra ara en el Molí de Salt de Vimbodí on s’explica la importància d’aquest jaciment. La part medieval de l’equipament ha vist afegides algunes peces que es trobaven a la sala on ara hi ha les oficines, com l’ofici de picapedrer o la sivella trobada a Rojals, un dels elements més importants que hi ha al museu i que fins ara passava força desapercebut. «Hem adaptat la vitrina i ara té un espai on destaca, diu la directora. A la segona planta també s’ha canviat de lloc la vitrina del safraner i properament s’aniran fent altres canvis «per posar-nos al dia», assegura.

Arribar a tothom

El museu també s’està sotmetent a una reforma més conceptual, per defugir de l’aspecte més estàtic. «Estem estirant del fil de l’exposició permanent i fer activitats per dinamitzar perquè el museu ha d’estar viu», apunta. Els visitants de fora es poden fer a la idea de la història de la comarca «però amb la gent del nostre entorn s’han d’oferir altres eines, fent activitats pel públic general, les escoles o els col·lectius en risc d’exclusió», afirma la directora.

La reforma física també ha anat en aquesta línia, afegint discursos inclusius, amb perspectiva de gènere o posant-se al dia de la normativa. «Estem desenvolupant un projecte incorporant al discurs codis QR amb un text de referència redactat per investigadores especialistes. Amb els recursos que tenim és impensable canviar tot el discurs, però amb accions com aquesta estem fent una millora més», diu Orpinell.

Temas

Comentarios

Lea También