El Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet afronta el futur amb obres de millora i un nou vidrier

S’adaptarà a la normativa d’accessibilitat i també surt a concurs la plaça que deixa vacant Paco Ramos, que es prejubila

29 mayo 2021 16:50 | Actualizado a 30 mayo 2021 08:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu del Vidre de Vimbodí torna a estar obert al públic, tant la part d’exposició com de taller . Aquest, però, canviarà aviat de mestre artesà després que Paco Ramos, que hi ha estat treballant durant quasi 25 anys, deixi l’ofici en prejubilar-se i deixar pas a una nova generació. L’Ajuntament ha tret a concurs la plaça, que serà en règim de concessió, segons diu al Diari l’alcalde, Joan Canela.

Un dels canvis que afronta aquests dies el museu és la baixa del mestre vidrier Paco Ramos, que després d’estar un quart de segle al front d’aquesta iniciativa i no parant de fer objectes de vidre ha decidit que era deixar pas a una altra persona i agafar la prejubilació. Al contrari que ell –que era autònom– la plaça de vidrier sortirà a exposició pública. «Serà una concessió administrativa», recalca l’alcalde. D’aquesta manera, el futur vidrier estarà desvinculat de la part museística i ce centrarà només en el taller. «La concessió es va amb la idea que el taller no és quelcom privat, com una fàbrica, sinó que forma part d’un museu que té com a finalitat és vetllar per la cultura i la tradició», diu Canela, qui recorda que el museu es la «base del turisme de Vimbodí».

La concessió serà per cinc anys, prorrogable un més. En les bases hi haurà el número de peces que el futur vidrier haurà de fer en un any de tradició catatalana i de museu. El forn també podrà ser llogat a altres artistes que ho demanin, sempre i quan hi hagi un acord entre el concessionari i l’Ajuntament.

Canela remarca que «sempre hi han hagut vidriers interessats en venir», tot i que reconeix que es tracta d’un món «molt tancat i reduït». De cara el futur, l’alcalde senyala que caldrà veure com evoluciona la pandèmia, «que el nou vidrier s’adapti al ritme de la nova instal·lació i al que marqui la tornada a la normalitat».

Degut a l’espai reduït del mudseu, durant aquests temps no han pogut rebre visites de grups, recalca l’alcalde. Afegeix que «un dels nostres objectius és adaptar l’espai i el museu a la normativa de museus i espai públic», una tasca que es preveu tenir acabada a dos anys vista. Cal recordar que l’immoble que acull aquest equipament va ser una donació privada. Un dels treballs que s’ha de fer es posar escales per a persones amb minusvalia que els permeti accedir a la primera planta, la qual cosa actualment és impossible. I tampoc està a les previsions de l’Ajuntament, almenys a curt termini, és l’ampliació del museu cap alguns dels dos laterals. Degut a les seves dimensions, Joan Canela creu que ara per para la xifra òptima de visitants se situa al voltant dels 20.000 a l’any.

Amb fons Feder –i s’espera també tenir altres col·laboracions–, l’Ajuntament vol habilitat una casa del mateix carrer en una casa-taller, que vol conveetir-se en un apèndix del museu. Actualment, l’immoble està tancat, tot i que el 2018 va acollir un grup d’alumnes d’art i disseny de l’escola Massana, vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta casa-taller, en el futur, ha d’acollir el taller amb sarga, una activitat que actualment s’està fent al Centre Cívic.

La visita al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí sempre ha estat de titularitat municipal tot i que abans formava paret del Consorci Museístic de la Conca de Barberà. Consta de dues parts. La primera és una demostració en directe al taller, on fins ara es podia veure al mestre vidrier Paco Ramos elaborant diverses peces de vidre seguint la tècnica del vidre bufat. Seguidament es fa una vVisita a l’exposició permanent o col·lecció, situada al primer pis del Museu, on hi ha un recull de peces d’ús tradicional elaborades a les antigues fàbriques de vidre del municipi i una breu història del vidre al llarg del temps.

Mentre la la botiga roman oberta de dimarts a dissabte de les 9.30 a les 13.30 hores, les mostracions en directe de vidre bufat es poden veure sol·licitant reserva prèvia –sempre que siguin grups bombolla– els dissabtes i diumenge a les 9.30, 10.30, 11.30 i 12.30 hores.

Comentarios
Multimedia Diari