El Palau del Castlà de Montblanc acollirà 12 sales amb peces de diferents èpoques

La Fundació Privada Catalana per l’Arqueologia Ibèrica rehabilitarà l’edifici i el transformarà en un centre cultural

19 septiembre 2021 06:20 | Actualizado a 19 septiembre 2021 07:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Palau del Castlà de Montblanc, situat a la plaça Sant Miquel, es transformarà en un centre cultural que acollirà les peces de la Fundació Privada Catalana per l’Arqueologia Ibèrica (FPCAI). L’espai permetrà tenir fins a 12 sales, la majoria destinades a exposició, que s’ordenaran per èpoques o per temàtiques. També hi haurà una sala d’actes per a realitzar altres activitats. La fundació està ultimant la compra del palau amb l’objectiu que esdevingui la seva seu a la Conca de Barberà.

«El Palau és espectacular i és un dels tres Béns Culturals d’Interès Nacional que hi ha a Montblanc, juntament amb Santa Maria i les muralles» explica al Diari el president de la fundació, Àngel Segarra. La intenció és tornar el palau a la seva configuració original, la qual cosa farà que dels 1.175 metres quadrats actuals es converteixin en uns 900. «Al segle XVIII van partir la planta baixa i la noble en dues de diferents i ara ho revertirem», diu Segarra. «Traurem aquestes plantes i tornarem a la composició del segle XVI», afegeix.

Totes aquestes obres estan condicionades pel finançament. El pressupost que té la fundació actualment és insuficient i esperen poder accedir a subvencions i ajuts com el de l’1,5% cultural o dels fons Feder europeus per poder fer front a la transformació del palau montblanquí. «Esperem completar el projecte en dos anys», diu Segarra.

Un cop l’espai estigui restaurat, «Montblanc ha de ser una síntesi de la fundació», apunta. Segons el projecte, sortiran un total de 12 estances. Dues estaran destinades a l’arqueologia i un parell més seran per l’època medieval. «Volem adequar una sala d’arts i oficis que van dels segles XVI al XIX», manifesta. Un altre dels espais serà per a pintors locals –de Montblanc i de la Conca de Barberà–. També es vol reservar una sala per a exposar una col·lecció de pintura contemporània, amb pintors dels segles XIX, XX i els actuals, dividits en tres estances diferents. Completaran els espais una sala d’actes i un magatzem.

Exposar la col·lecció

«Aquesta nova seu de la fundació ens permetrà esponjar les col·leccions que tenim», diu Segarra, i que actualment es troben ubicades al municipi de Figuerola del Camp, en locals que són propietat de la FPCAI, però que no tenen l’espai suficient com per ser exposades de forma ordenada.

El concepte del nou palau serà semblant al d’un museu però se li vol donar més valor afegit perquè pugui esdevenir un centre cultural. «La nostra idea és que s’hi puguin fer actes i conferències sobre pintura, escultura o art medieval» explica.

«Tot això dependrà molt de si podem condicionar el palau de la manera que volem i si no podem accedir al pressupost. No quedarà buit, el netejarem, li rentarem la cara i hi portarem peces», aclareix. El procés de compra del Palau del Castlà de Montblanc es troba força avançat i de moment «hem fet el contracte d’arres», però falta signar un conveni amb l’Ajuntament, per establir quina serà la funció de l’espai.

Segarra assegura que aquest indret és únic. «No queden gaires palaus renaixentistes a Catalunya amb arcs penjats, com té el del Castlà», diu. «L’arcada central queda penjada, és molt singular. Això només ho trobem al Palau de la Generalitat i també als rentadors de Santes Creus i Poblet i poc més», afirma el president de la fundació.

El Palau del Castlà és un dels 12 que hi ha actualment a la capital de la Conca de Barberà, i fins ara, estava en desús.

Comentarios
Multimedia Diari