El castell dels Garidells recuperarà un accés i tindrà un mirador a la torre

La tercera fase d’adequació del monument contempla una entrada des de la plaça fins a l’arcada central amb un cost de 200.000 euros

20 octubre 2021 18:20 | Actualizado a 21 octubre 2021 09:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El castell dels Garidells recuperarà el seu accés antic que va des de la plaça fins a l’arcada principal gràcies a les obres de la tercera fase de rehabilitació del monument, que es duran a terme properament. Els treballs, a més, també contemplen actuar en la torre oest.

«En aquesta zona s’ha de buidar tota la runa que fa uns set metres d’alçada», explica al Diari l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà. Un cop l’espai quedi net, es farà un nou nivell que permetrà que la torre sigui visitable amb un mirador, al qual s’hi accedirà a través d’una escala.

«La bona notícia és que després d’això, pràcticament la meitat del castell es podrà visitar», celebra l’alcalde. La intenció és salvar l’edifici i fer que pugui tenir un ús pel poble, a més d’enfortir-lo com a atractiu pels visitants. «No preveiem reconstruir res que no hi fos antigament», aclareix Bigordà.

El projecte també contempla altres actuacions, com la restauració del mur de la façana principal així com l’excavació i restauració del baluard que flanqueja l’accés al castell pel costat nord.

Es preveu licitar les actuacions abans de finalitzar aquest any i un cop es passi aquest tràmit s’espera tenir enllestits els treballs en tres mesos, és a dir, de cara a la propera primavera. Aquesta obra té un cost de 200.000 euros, dels quals 130.000 procedeixen de l’1,5% cultural del Ministerio de Fomento, 35.000 venen d’una subvenció del departament de Cultura i els 35.000 restants sortiran de fons propis de l’Ajuntament.

Altres fases a executar

Aquesta fase no és ni de llarg la darrera, ja que encara en queden diverses per poder consolidar tot l’espai, fins arribar a una sisena fase. De moment, ja s’han sol·licitat subvencions que estan pendents de resolució per poder impulsar noves reformes al castell dels Garidells i iniciar la que seria la quarta fase. Es tractaria d’un projecte amb un cost d’uns 100.000 euros que permetria consolidar el mur nord i l’altra torre. S’espera poder-lo executar a finals del 2022 o durant el 2023.

Vinculat amb el castell, hi ha un altre projecte que es troba en una fase molt embrionària però que ajudaria a completar el relat d’aquesta part del poble. Paral·lelament a les fases de rehabilitació, l’Ajuntament està treballant per poder adequar un espai que hi ha just a sota del monument. Es tracta d’un antic magatzem que va adquirir el Consistori fa uns mesos i que estaria destinat a usos municipals relacionats amb el castell. L’edifici, a més, disposa d’un ampli pati. «Actualment s’està redactant el projecte i esperem que vegi la llum l’any vinent, depenent si rebem ajuts de fons europeus», diu l’alcalde.

Els castell dels Garidells ja ha passat per diverses intervencions prèvies per evitar el seu col·lapse. Durant la fase 0 es va consolidar la torre oest en una actuació d’emergència. Després, en la primera fase, es van consolidar altres elements del castell, com els murs de la torre sud o els de la zona nord, en molt mal estat de conservació. La segona fase, que va finalitzar l’any passat, va permetre recuperar un antic accés al castell i millorar la il·luminació.

Comentarios
Multimedia Diari