El centre de Valls s’impregna de l’esperit de les festes

Cap de setmana amb el mercat de Nadal, on desenes de parades ofereixen els productes per a aquest

18 diciembre 2021 20:00 | Actualizado a 19 diciembre 2021 17:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls reviu aquest cap de setmana el seu passat com a ciutat amb una llarga trajectòria en mercats. Fins a tres n’hi havia ahir muntats a la capital de l’Alt Camp: el de la fruita i verdura –amb més de vuit segles d’història–, el d’Art Jove 
–veure pàgina següent– i el típic de Nadal. Desenes de parades al llarg del centre històric –com és el Pati i els carrers de la Cort i Jaume Huguet– van mostrar una variada oferta de productes típics per aquestes festes. La Fira de l’Aviram, que era un important complement, no ha estat present enguany. La presència de pollastres de diverses races, galls d’indi, oques, ànecs o capons donaven un aire més rural a aquest mercat.

Enguany, diverses parades ofereixen la típica ponsètia o flor de Nadal a diferents preus: quatre euros i mig, sis, set... N’hi ha per a totes les butxaques. Tampoc manca el vesc de la sort a dos euros i mig, minitions a 1,90 i molsa.

I si estem a les portes de Nadal no poden faltar les figures artesanes del pessebre. I fins i tot el portal de Betlem a diversos tipus i preus, com ara de 65 euros o un de més petit a 45 però amb unes figures incloses.

Els alumnes de centres educatius també aprofiten per fer calaix per marxar de viatge de final de curs, com els de quart d’ESO de l’Institut Narcís Oller, que sortegen tres paneres i també venen pastes.

Entitats de tot tipus han muntat la parada en aquest Mercat de Nadal, com ho va fer al Pati l’Associació Salut Mental Catalunya Porta Oberta, que va néixer l’any 2005 a Valls amb la voluntat d’acollir i recolzar a les persones amb un problema de salut mental i als seus familiars. El Club Bàsquet Valls té exposat bijuteria que es pot adquirir a canvi d’un donatiu. Els diners aniran destinats a la Marató de TV3, que enguany està dedicada a les malalties mentals. Entre les altres entitats presents hi ha Creu Roja –amb joguines– i Mans Unides.

Allioli de moniato

Entre els productes curiosos que es poden veure, comprar i fins i tot tastar hi ha vi de taronja, vermut artesà –a 9,50 euros–, allioli de moniato o xoriço «natural 100%».

Diferents cellers exposen els seus caves, com ara Adernats, de la Cooperativa Agrícola de Nulles. També diversos tipus d’oli d’enguany, com el de Mas la Timba de Riudoms. Per als més llépols no podien faltar les coques de Pedrafita del Forn Franquesa –presents a tots els mercats–. I de Mollerussa arriba la coca de recapte, pastissos de coco o panadons.

A la llista de productes que es poden adquirir hi ha fruits secs, formatges de diversos tipus i a diferents parades, ceràmica, llibres per fer senderisme, figures de fusta, mel, adorns, gorres, coixins, bufandes, etc.

El Mercat de Nadal torna a obrir avui a les deu del matí i tancarà a les vuit del vespre.

Comentarios
Multimedia Diari