El fiscal demana 30 mesos de presó per perforar un oleoducte per robar gasoil

L’acció de l’acusat, produïda el 2013, va provocar un vessament. El fiscal demana també el pagament d’una multa de 197.628 euros

ÀNGEL JUANPERE

Whatsapp
Equips d’emergència a la zona on es va produir la fuita de querosè. FOTO: PERE FERRÉ/DT

Equips d’emergència a la zona on es va produir la fuita de querosè. FOTO: PERE FERRÉ/DT

Un home acusat d’haver perforat un oleoducte de CLH al terme municipal del Rourell per robar querosè l’any 2013 s’enfronta a dos anys i mig de presó, a més a més d’haver de pagar una multa de 3.600 euros i una indemnització de 197.628 euros. Així es recull en l’escrit d’acusació del Ministeri Públic. El processat està acusat d’un delicte continuat de furt, un altre en grau de temptativa, així com un contra el medi ambient. El cas serà jutjat el proper dilluns a la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona.

L’escrit d’acusació recull que en una hora no determinada del 25 de març de 2013, però abans de les cinc de la tarda, l’acusat –junt amb una altra persona que es troba desapareguda– va perforar l’oleoducte de l’empresa CLH, a punt quilomètric 4,5, dins el terme municipal del Rourell. La seva finalitat era obtenir el querosè que circulava pel seu interior. El diàmetre de la canonada era d’uns 40 centímetres i el de la perforació, d’uns dos.

Com a conseqüència de la perforació es va originar un sortidor de combustible de més d’un metre d’altura, que es va escampar pels camps, fins que la fuita va ser detectada per l’empresa. Van resultar afectats uns 4.000 metres quadrats de terres.

L’operació, segons el fiscal, va generar un gravíssim risc de deflagració i de contaminació de terres i aqüífers, tot i que la contaminació patida va ser de caràcter lleu. En cas de deflagració, el radi d’afectació de l’incendi hauria estat de 151,3 metres. La quantitat de producte vessat va ser d’uns 4.000 litres de querosè. Mitja hora després de detectar-se la fuita es va activar el Pla d’Emergències del Sector Químic de Tarragona.

Des de l’1 de març, l’acusat havia vingut realitzant tasques d’eliminació del recobriment de l’oleoducte per aconseguir l’extracció de combustible, ocasionant danys en la seva estructura.

El total de danys ocasionats a la companyia CLH puja a 197.628,43 euros. D’aquests, 67.800,68 corresponen a la reparació del tram afectat, 127.394,15 a la indemnització a tercers i remediació ambiental, i finalment 2.433,24 al cost del valor del combustible sostret i perdut.

L’avís inicial

Els Bombers van rebre un avís a quarts de cinc de la tarda, després que uns veïns d’una finca annexa a la zona afectada veiessin un raig de querosè d’uns cinc o sis metres d’alçada. L’abast era tal que es podia veure des del mateix nucli del municipi, aproximadament a un quilòmetre de distància, mentre que l’olor de carburant era intensa en un entorn força ampli. L’accés al lloc era complicat i es va haver de travessar alguns camps de cultius i terra erma, cosa que va dificultar la feina dels serveis d’emergències.

Temas

Comentarios

Lea También