El nou pla urbanístic posa el nucli històric de Valls al centre del creixement urbà

L’Ajuntament ha fet el darrer pas per poder aprovar el POUM, el document que defineix la ciutat dels propers 25 anys

22 febrero 2021 19:30 | Actualizado a 23 febrero 2021 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ja és més a prop de començar a definir com serà la ciutat en els propers anys. El ple de l’Ajuntament va fer ahir una de les darreres passes per poder aprovar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), després de 10 anys d’haver iniciat el procediment. Aquest document determina les línies bàsiques de creixement de la ciutat en les pròximes dues dècades. Es tracta d’un extens document que actualitza la cartografia de la ciutat i la projecta sota els criteris de creixement sostenible i equilibrat.

Un dels aspectes més importants que contempla té a veure amb el nucli històric de la ciutat, ja que el torna a posar com a centre de moltes de les actuacions i deixa d’estar desplaçat urbanísticament. Amb el darrer pla urbanístic, el nucli històric havia quedat en un extrem de la ciutat i ara es vol corregir aquest fet perquè esdevingui un dels centres futurs de creixement amb diverses actuacions. «Volem equilibrar la ciutat. És una aposta claríssima per la trama urbana dins del centre històric, per l’urbanisme sostenible i la defensa d’una ciutat compacta i diversificada», explica al Diari la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca. «Volem tenir el POUM aviat perquè hi ha actuacions importants com les expropiacions a la plaça de l’Oli que ja es podrien tirar endavant un cop sigui executiu», diu Roca.

Un altre dels aspectes destacats que contempla el pla urbanístic és potenciar els torrents com a pulmó verd de Valls, recuperant-lo i integrar-los a la ciutat com a un gran parc. En aquest cas «està previst treure els col·lectors de la llera i que la ciutat miri cap als torrents», diu Roca.

També s’ha fet una tasca important pel que fa al sòl urbanitzable, integrant el catàleg de masies i portant un equilibri als indrets rurals, permetent a la pagesia desenvolupar la seva activitat i protegint aquestes àrees de construccions futures. Una mobilitat més sostenible o la millora dels accessos als barris són altres punts que contempla aquest planejament.

Suport de tot el plenari

El plenari va aprovar ahir per unanimitat de tots els grups polítics el text refós del POUM, un pas previ a que pugui entrar en funcionament. Un cop la Comissió d’Urbanisme verifiqui el text, s’ha de publicar al DOGC perquè pugui ser efectiu, un fet que no serà immediat, sinó que tindrà llocs d’aquí a uns mesos. Tots els grups polítics van coincidir en la importància del text aprovat ahir, ja que l’anterior POUM de Valls data de 1988 i té un planejament urbanístic que no s’ajusta a les necessitats actuals. No obstant això, fa una dècada que s’està treballant en tirar endavant el pla, concretament des de l’any 2011, per presentar el POUM l’any 2014. Fins a aquest any no s’ha pogut culminar aquest procés.

Per tancar el plenari, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, va posar en valor que l’aprovació del text refós «tanca un procés que sempre s’ha volgut fer amb la voluntat de consens». Per últim, l’alcaldessa va recordar que el pla urbanístic «preserva el patrimoni paisatgístic i arquitectònic de la ciutat».

Comentarios
Multimedia Diari