El rellotge de Valls que marca els dies al ritme de l’aigua

Compte enrere. El balcó del Banc de Valls mostra els dies que falten per les Decennals. A sota, una renovada Font de la Manxa torna a lluir amb els mecanismes modernitzats

21 octubre 2021 17:44 | Actualizado a 21 octubre 2021 17:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Avui ja en falten 99. Ahir, però, es va posar en marxa el comptador que marca els dies que han de passar per tornar a celebrar unes festes Decennals a Valls, quan en quedaven 100. La plaça de la Font de la Manxa va ser l’escenari de l’activació del compte enrere per l’esperada celebració, amb un marcador instal·lat al balcó principal de l’antic Banc de Valls que diàriament anirà restant un dia.  
El simbolisme va jugar un important paper en l’acte d’ahir al vespre, ja que el comptador el van posar en marxa quatre infants vallencs nascuts l’any 2011, darrera edició de les festes. La Sara Fatihi, en Víctor Gómez, l’Ariadna Moran i la Marta Roca, els menuts en qüestió, ahir es van poder sentir protagonistes de l’acte, duent a terme la important tasca d’inaugurar l’emblemàtic marcador de dies col·locant de forma manual el cartell amb el número 100. Ara, cada dia, els vallencs que ho desitgin poden assumir la tasca de canviar aquest rètol als matins apuntant-se al web de les Decennals.  

Tornant a l’acte d’ahir, just a sota del balcó i uns minuts abans d’engegar el marcador, Valls vivia una altra gran estrena. Els vallencs recuperaven, després d’anys en desús, la històrica font ornamental de la plaça, coincidint amb el 50è aniversari de la seva inauguració. En un acte també carregat de simbolisme, van ser persones nascudes fa cinc dècades les que la van posar en marxa. Maria Isabel Cuestas, Òscar Porcel i Paula Romero van engegar la maquinària amb un gegant interruptor que va fer brollar la font on l’aigua va seguir el ritme de la música oferint un espectacle de llum i color durant una bona estona.

Els assistents, van omplir la plaça a banda i banda, tallada al trànsit durant l’acte, i van immortalitzar el moment amb els seus telèfons mòbils. També van poder veure un recull d’imatges de celebracions anteriors de les festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, que anaven apareixent a la façana del Banc de Valls.

Amb la inauguració d’ahir, la Font de la Manxa torna a estar en actiu, després d’haver estat en obres el darrers mesos per modernitzar els seus mecanismes. Ara, 19 brolladors permeten múltiples jocs d’aigua combinats amb una àmplia gamma de colors, ben visibles en la foscor. 
Abans de posar-la en marxa, la façana del Banc també va acollir una breu projecció de fotografies antigues que mostraven com era la plaça fa 50 anys i com ha anat evolucionant amb l’arribada de l’emblemàtica font, mentre el presentador de l’acte explicava la història de la seva construcció i d’altres elements propers a la plaça com el Teatre Principal o el monument casteller. 

Nova tecnologia

La reforma de la font no es veu a simple vista, ja que no ha canviat la seva fesomia, mantenint la característica estructura en forma de trèvol, però amb aquesta nova posada en marxa s’estrena tot el seu funcionament tecnològic. L’aigua que brolli de la font serà un atractiu més pels ciutadans, arribant en moviment a alçades de fins a tres metres en el seu punt central. La il·luminació és ara amb llums Led, aconseguint un important estalvi energètic i ecològic, per tal de reduir el consum d’aigua i millorar-ne la sostenibilitat. 

La Font de la Manxa es va estrenar per primer cop per les Decennals de l’any 1971. Està dissenyada pel projectista Carles Buïgas, autor també de la Font Màgica de Montjuïc.  

Ara, la plaça de la Font de la Manxa recupera el seu atractiu central i mentre no arribi la propera celebració candelera, el marcador seguirà restant els dies per la gran festa amb la companyia i el ritme del ball de llums i colors que ofereix la renovada font.  

Aquest acte es van emmarcar en la programació de la Fira de Santa Úrsula que se celebra aquesta setmana a Valls amb la culminació el proper diumenge amb la Diada castellera. 

Demà, comença a créixer la intensitat dels actes amb la preestrena per les escoles de l’espectacle Candela, de la colla dels estels, creat especialment per aquesta fira i que vol transmetre els valors castellers a través de la història d’una nena que té un somni per assolir. També es farà la tradicional recepció anual de les Úrsules a l’Ajuntament, a la tarda, i al vespre tindrà lloc l’estrena del film El pas. Santa Úrsula 1981 als cinemes JCA, un documental que explica l’inici de la segona època d’or dels castells. 
 

Comentarios
Multimedia Diari