El seguici popular torna als carrers de Montblanc, un any i mig després

Festes de Sant Maties. Quasi un miler de persones van omplir la plaça Sant Francesc per veure ballar el bestiari i les danses populars

15 mayo 2021 17:23 | Actualizado a 16 mayo 2021 14:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un acte estàtic, com mana la pandèmia, sense més interacció amb el públic que el contacte visual, però amb un important simbolisme, com és la tornada als carrers del Seguici Popular de Montblanc després d’un any i mig. Ahir al migdia la plaça Sant Francesc de la capital de la Conca de Barberà va ser l’escenari d’aquest retrobament de la cultura popular amb els veïns i veïnes del municipi, que van acudir, amb cita prèvia, a veure la ballada del Drac, l’Àliga o els Gegants, com a un dels actes centrals de les festes de Sant Maties, que se celebren aquest cap de setmana. 

Des del setembre del 2019, per la Festa Major, que Montblanc no gaudia d’aquesta espressió de cultura popular que ahir va actuar al complet. El seguici petit i el gran, amb tots els seus elements, com el Drac, l’Àliga, la Cucafera, la Mulassa, el Ball de Bastons, els Dimonis, els Nanos i els Gegants,  van ballar sota les ordres de la Banda de Música Verge de la Serra.

A més,els components del Ball de Gitanos i Gitanes de Montblanc es van poder treure l’espinera i van poder fer ahir, per fi, la seva primera actuació després de la seva creació l’any passat i de l’aturada de l’activitat a causa de les restriccions, que va impedir que tinguessin una estrena com cal.

Minuts abans de dos quarts de dotze del migdia, famílies, grups d’amics i autoritats començaven a entrar a la plaça després de passar els controls pertinents. El dia acompanyava amb un sol radiant  i la sensació a l’ambient era la de gent amb ganes de tornar a fer activitats i sortir al carrer amb certa normalitat. 

Unes 900 cadires esperaven un públic que va exhaurir les entrades poc temps després d’engegar les reserves fa uns dies, demostrant aquest desig de tornar a gaudir d’unes festes a la vila. També ho demostraven els aplaudiments dels infants presents que, des del seu seient miraven bocabadats els enyorats elements del seguici, que no feien acte de presència al carrer des de feia molts mesos, mentre els seus pares immortalitzaven el moment amb les seves càmeres. Si no fos per les mascaretes dels assistents, en l’acte d’ahir es va respirar una ‘normalitat’ necessària i esperançadora, malgrat que el públic no podia moure’s de la cadira per respectar les distàncies de seguretat.  Montblanc se suma així al llistat de municipis que retorna la cultura popular al seu lloc de forma segura en un espai amb gran aforament com Sant Francesc. 

La resta de la jornada, Montblanc va seguir respirant aquest ambient festiu, més tímid que altres anys, però amb un bon punt de partida pel que fa a la varietat d’activitats programades. L’espectacle infantil ‘Que peti la plaça’ va sorprendre els més petits a la tarda i els joves van tenir el seu vespre particular amb la música de Koers. 

Avui, Sant Maties s’acomiada amb diverses activitats que tornaran a fer sortir la cultura popular al carrer amb la 26a trobada de gegants i bestiari, organitzada pels Amics dels Gegants, en un acte que es farà al migdia i que coincidirà amb la celebració del 40 aniversari de la Mulassa de Montblanc. Les colles participants, vingudes de diverses poblacions de Catalunya, oferiran un espectacle i mostra dels seus balls també a la plaça Sant Francesc.  

A més, la plaça 1 d’octubre acollirà l’acte en memòria de Joan Roca, primer conductor del servei d’ambulàncies de Montblanc. Per cloure la festa, al vespre, l’església de Sant Francesc serà escenari del concert de Lídia Pujol.                                                                            

Comentarios
Multimedia Diari