Más de Camp

El torrent del Catllar s'integrarà a la futura 'Porta de Sant Francesc' de Valls

Un estudi fet per la URV proposa aquesta connexió i també planteja restriccions de trànsit per prioritzar els vianants

JÚLIA GIRIBETS

Whatsapp
La regidora d’Urbanisme, Sònia Roca amb els arquitectes Pere Balcells i Xavier Romaní, a l’interior de l’església de Sant Francesc amb una maqueta de la futura ‘Porta de Sant Francesc’.  FOTO: J. G.

La regidora d’Urbanisme, Sònia Roca amb els arquitectes Pere Balcells i Xavier Romaní, a l’interior de l’església de Sant Francesc amb una maqueta de la futura ‘Porta de Sant Francesc’. FOTO: J. G.

El torrent del Catllar quedarà integrat a la trama urbanística de l’entrada de Valls. Aquesta zona de la ciutat es transformarà properament en l’anomenada ‘Porta de Sant Francesc’ per oferir un accés al Centre Històric renovat, alhora que es revitalitza la zona.

El Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha realitzat els darrers mesos un estudi per establir les línies bàsiques i els criteris que s’han de seguir per a dur a terme aquesta transformació urbanística i aquesta és una de les propostes.

«Aquesta condició de ròtula urbana que té la plaça Sant Francesc ha de ser un benefici perquè la ciutat i els torrents es trobin», explica l’arquitecte Pere Balcells, que forma part de l’estudi. A més, «volem generar un espai públic inclusiu que potenciï els vianants», afegeix.

L’àmbit de l’estudi s’ha centrat molt en aquesta plaça i en la zona d’aparcament que hi ha al costat. «Són dos espais junts però que no funcionen de manera unitària», diu Balcells. Per això, «es vol aprofitar el gruix de l’aparcament per introduir paviments porosos que facilitin l’absorció de l’aigua de pluja».

Amb aquest plantejament «proposem que Valls acabi d’ocupar els torrents amb recorreguts i espais dedicats a l’esport i l’oci i incorporar-los a la ciutat», apunta. «Els torrents sempre han estat aquí, però són els elements que menys percebem». Per poder fer més funcional aquesta plaça, a més, l’estudi planteja «l’atreviment» de dur a terme restriccions de sentits. «Sempre s’ha de poder accedir al Centre Històric però recomanem aquestes restriccions per evitar aquest encreuament que ara dificulta habitar aquest espai i plantegem una calçada única i contigua perquè els vianants tinguin el seu espai i siguin els cotxes els que hagin de reduir la velocitat», diu l’arquitecte.

Aquesta zona de vora, de límit amb el torrent, presenta una alta complexitat urbana ja que és un dels principals accessos al Centre Històric i acumula equipaments bàsics com el Pius Hospital, elements patrimonials com l’església de Sant Francesc o la traça de l’antiga muralla medieval.

Rehabilitació de l’església

Un dels monuments que ja estan tenint aquesta transformació en l’entorn de l’entrada de Valls és l’eslgésia de Sant Francesc on s’estan duent a terme les obres de rehabilitació de la primera fase, que permetran convertir l’espai en un equipament cultural. Amb un pressupost de 360.000 euros, les obres finalitzaran abans d’acabar l’any. Els treballs inclouen la reparació de les diverses patologies que afectaven les voltes, la teulada i els murs, entre d’altres.

L’Ajuntament ja està programant un segon paquet d’actuacions a l’edifici que s’executarien durant l’any 2022 que inclourien la sortida d’emergència, les escomeses elèctriques, lavabos adaptats, escales d’accés al cor i reparacions al campanar que s’ha vist afectat per tempestes elèctriques.

«Aquesta fase tindrà un pressupost d’uns 160.000 euros i començaria passades les Decennals», diu la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca, ja que encara falten tràmits per avançar.

Ahir va tenir lloc una visita a les obres, en motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, on també es va explicar el projecte de la ‘Porta de Sant Francesc’.

Temas

  • Valls
  • torrent del Catllar
  • Porta de Sant Francesc
  • URV

Comentarios

Lea También