Els Tres Tombs tornen a Valls amb 70 cavalls i 30 carruatges

Les dues novetats que es podran veure durant el recorregut és una rèplica d’un carro funerari de 1872 i un altre que transporta un aljub

14 enero 2022 11:22 | Actualizado a 15 enero 2022 07:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una trentena de carruatges i uns 70 cavalls muntats participaran, aquest diumenge, en una nova edició dels Tres Tombs de Valls, després que l’any passat s’haguessin de suspendre i només sortís un petit seguici representatiu per poder anar a beneir a l’església de Sant Antoni. El recorregut d’aquesta edició, que començarà a dos quarts de dotze del matí, tindrà modificacions derivades de la instal·lació de la lluminària pels carrers més cèntrics de la ciutat de cara a les Decennals 2021+1.

Els Tres Tombs de Valls tornaran a marcar l’inici de la temporada a Catalunya d’aquesta tradició. L’acte, organitzat des del 1980 per la Societat Sant Antoni de Valls, preveu recuperar l’esplendor i la importància que tenia abans de la pandèmia. «L’organització ha estat més caòtica del normal, que ja ho era. Feina de papers, de despatx, de telèfon, de coordinar...», comenta al Diari la relacions públiques de la societat, Tània Guasch. «Hi ha coses que s’han hagut de decidir a darrera hora. És complicat no preparar-ho amb temps. Però crec que sortiran uns Tres Tombs molt dignes», sentencia.

Dels 30 carruatges, deu són de la Societat Sant Antoni, deu més de la col·lecció del Xolo –mort fa poc més d’un any– i finalment deu més vinguts de fora –Calafell, Falset, la Selva del Camp o Vilaverd. 

Les dues novetats de l’edició d’enguany seran dos carruatges de la col·lecció del Cal Xolo, que sortiran per primera vegada. Un d’ells és un carro rèplica del carro que va encarregar l’Ajuntament de Valls el 1872 –quan es va instaurar a la ciutat el servei de carruatges fúnebres– als tallers Marrugat de Tarragona. Era de color blanc i es feia servir pels enterraments de nens, monges i verges. El Xolo, fa dos anys, va comprar un carro fúnebre, de color negre, i el va reconvertir en una rèplica del de 1872, explica la seva filla Tània.

El segon carro porta un aljub –un dipòsit d’aigua– que el feien servir al mig de les parades del camp i que es col·locava al costat de les menjadores per als animals. És una peça dels anys 30 del segle passat i va ser el darrer treball que va fer abans de morir el Xolo. «El carruatge el va haver de condicionar totalment el pare, menys el dipòsit d’aigua, que estava en perfectes condicions», diu Tània Guasch.

L’arribada de les Decennals dins de dues setmanes ha obligat a canviar el recorregut, que no passarà pels cèntrics carrers de la Cort i Major i la plaça del Pati, degut a la presència de les lluminàries. En aquesta edició, els Tres Tombs sortiran del barri del Fornàs, seguiran cap el carrer Francesc Goma, la carretera del Pla, la Font de la Manxa i es farà el tom de muralles –Sant Francesc–, plaça del Carme per arribar al Portal Nou.
Se seguirà per la muralla de Sant Antoni, els carrers Cor de Maria i Abat Llort. Per la carretera de Montblanc s’arribarà de nou a la Font de la Manxa. En el darrer tomb, a la plaça de Sant Francesc, la comitiva no seguirà per la muralla sinó pel carrer Sant Antoni. Allí, a l’església del mateix nom, es beneiran els animals. Se seguirà cap el Portal Nou, Font de la Manxa i cap a l’inici per desenganxar els animals. 

Un dels actes que s’ha anul·lat és el tradicional esmorzar de germanor, en el qual  s’hi apuntaven uns 400 participants i gent en general Degut a les condicions de pandèmia no es farà, «esperem recuperar-ho el proper any», comenta Tània Guasch. Als participants se’ls lliurarà un entrepà.

Manual de bones pràctiques

I si Valls enceta oficialment la temporada dels Tres Tombs, enguany també servirà per estrenar un manual de bones pràctiques. Les quinze poblacions organitzadores d’aquesta activitat s’han posat d’acord a l’hora de redactar un seguit de normes que giren al voltant de tres eixos: benestar dels animals, qualitat de l’acte i recreació història ¬veure requadre adjunt¬. Això ha obligat a l’organització a haver de tancar la inscripció perquè a partir d’ara tots els participants aniran identificats amb un número i, si no el porten, no podran sortir a la comitiva. 

Des de la Coordinadora dels Tres Tombs Tarragona recorden que són «hereus d’una història, hereus de traginers, ramblers, homes de tralla que amb els seus cavalls, matxos i mules van contribuir a l’expansió del nostre País. Com a tals hem de rendir homenatge als nostres avantpassats, hem de contribuir al fet que una part de la nostra història no es perdi pel camí».

Comentarios
Multimedia Diari