Els barrets d’arrel vallenca que van arribar a París

Una exposició repassa la trajectòria de Modes Badia, negoci familiar fundat a principis del segle XX, que va destacar a l’alta costura durant dècades

26 diciembre 2021 08:20 | Actualizado a 26 diciembre 2021 09:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La societat vallenca devia quedar b

en sorpresa quan, per les festes Decennals del 1911, Maria i Pilar Badia Serra van aparèixer vestides de gala amb uns imponents barrets d’on sobresortien llargues plomes. Ben segur devien ser el centre de totes les mirades, per aquells originals i vistosos complements. Probablement, aquesta era una manera més de promocionar els barrets que elles creaven al seu taller i, de pas, de fer publicitat de la seva feina.

La imatge d’aquests barrets està immortalitzada actualment a la Biblioteca Popular de Valls, en el marc de l’exposició Modes Badia, Valls/ Barcelona/ París que es pot visitar fins al 6 de gener. A més de recordar aquell moment de les festes vallenques, la mostra fa un repàs per la història d’aquesta empresa, que va arribar fins al punt més alt del món de la moda a escala estatal i que van començar confeccionant barrets. A través de documents, peces de roba, fotografies i projeccions de vídeo, l’exposició fa un retrat a mida de fins a on va arribar el negoci familiar.

 

Aquesta història comença a Valls, amb la família Badia, teixidors de professió, que van haver de marxar a Barcelona l’any 1904 per millorar les oportunitats laborals. Maria Badia, filla de la casa, ajudava a cosir la seva mare, que era modista, fins que el 1909 obre el seu propi taller de barrets. A partir de l’obrador de la Maria, neix Modes Badia, que va créixer gràcies a l’empenta econòmica de Pepe, el seu germà gran i a la implicació de tota la família, com la seva germana Pilar. El seu vincle amb Valls, es va mantenir sempre fort, amb les seves estades a la masia Mon Repòs, obra del cèlebre arquitecte, Cèsar Martinell.

La prosperitat de l’empresa va anar en augment i va guanyar un indubtable prestigi, expandint el negoci fora de Barcelona, obrint una botiga a París, Madrid o sucursal a Lisboa.

Després de la Guerra Civil, però, els barrets van deixar d’estar a la moda. Sense perdre l’esperit emprenedor, l’empresa es reinventa i passa a la confecció de vestits d’elit de prêt-à-porter. Les noves generacions que agafen les regnes del negoci renoven la botiga a mitjans de segle però a la dècada dels noranta, Modes Badia deixa d’actuar.

Mirall per a les modistes de Valls

L’exposició, que repassa tot aquest llegat, és font de curiositat per a públic de totes les edats. La gent més jove, descobreix una història desconeguda de la qual no n’havien sentit mai a parlar. La gent més gran, en especial les àvies, tenen més present la trajectòria de l’empresa vallenca, ja que moltes d’elles també van ser modistes a la seva època, si més no, per confeccionar la roba de casa.

El model d’emprenedoria i esforç de Modes Badia ha servit de referent a moltes modistes de Valls que s’han emmirallat en aquesta història per tirar endavant els seus negocis. L’exposició, a més, té una part pràctica amb la posada en marxa de tallers per aprendre a confeccionar barrets que s’han dut a terme aquests dies.

La comissària de l’exposició, Pilar Vives, va oferir una visita guiada per descobrir els detalls de la mostra i el 17 de desembre, la sala d’actes del Museu de Valls celebrarà un concert a càrrec dels alumnes de la Música de Cambra i Orquestra de l’Escola de Música Municipal Robert Gerhard sota el títol Com es vesteix la música: amb quins elements juguen els sastres de la composició?

Comentarios
Multimedia Diari