Els calçots ‘d’etiqueta’de Valls arriben a les residències de la gent gran

Gastronomia. Un total de 130 residències de Tarragona i Lleida rebran calçots de la IGP de Valls

19 marzo 2021 06:30 | Actualizado a 19 marzo 2021 06:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La calçotada forma part del nostre pla d’activitats anual i els residents donen valor a tenir un producte tan proper i arrelat a la ciutat», expressa la directora de la residència d’avis Alt Camp de Valls. Aquest equipament per a gent gran és un dels 130 que podran gaudir de calçots en el seu menú durant les properes setmanes, procedents de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. Un total de 150.000 unitats aniran destinades a residències de les comarques de Lleida i Tarragona. Els usuaris no només podran gaudir la tradicional calçotada, sinó que podran tastar altres plats on el calçot serà el protagonista. La iniciativa arribarà a quasi 15.000 persones que són les que treballen i resideixen en aquests centres.

Aquest gest, a banda de servir com a agraïment pel personal sanitari que ha estat al peu del canó durant els darrers mesos de pandèmia, també es fa pensant en la salut emocional dels avis i àvies residents que des de fa un any han minvat les seves relacions familiars i que han patit dures situacions a causa de la Covid-19. A part, també serveix per ajudar els productors de la zona, que podran donar sortida al seu producte, un fet que enguany està essent més complex per les restriccions de mobilitat que hi ha hagut fins ara i d’alguna manera es podrà compensar la pèrdua d’ingressos derivada de la manca de canals de comercialització de productes peribles per la crisi sanitària.

Aquesta iniciativa s’ha dut a terme gràcies a una col·laboració a tres bandes entre els departaments d’Agricultura, Afers Socials i Salut i la complicitat de la IGP Calçot de Valls. «És un orgull participar en aquesta iniciativa, és un bon camí de col·laboració per fer arribar els calçots d’etiqueta a llocs on no és normal que hi arribin», assegura el vicepresident de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent.

Els agricultors, consideren que accions com aquesta obren una nova porta a repensar quina sortida es donar al producte i a reflexionar sobre quin ús ha de tenir, més enllà de la típica calçotada. «No hem d’oblidar que també existeix la cuina del calçot», expressa Clofent. En aquest sentit, s’han fet arribar dues receptes a les residències, per la qual cosa, aquest donatiu no només es fa perquè la gent gran faci calçotades, sinó que també perquè es tingui en compte aquest ingredient en altres plats. «Podem incorporar-lo com una verdura més de la nostra cuina», apunta. «Els productors de la IGP cuidem la terra perquè els calçots puguin arribar a tots i fem possible que la gent en pugui gaudir», conclou el vicepresident.

Cap a Tarragona i Lleida

El tret de sortida d’aquesta iniciativa va tenir lloc ahir a la residència Alt Camp de Valls, que va ser l’escenari on es va fer un acte simbòlic d’entrega del primer manat d’aquests calçots de la IGP. A més d’aquesta residència, els calçots vallencs arribaran també a un total de 70 equipaments més de Lleida i 60 de les comarques de Tarragona. De fet, aquesta setmana ja estan arribant a diverses residències de municipis de les comarques de Lleida.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Valls, l’alcaldessa, Dolors Farré, valora molt positivament aquest acte i assegura que «és un orgull que la gent de les residències pugui tastar els calçots de la IGP i vull felicitar a totes les parts implicades per aquesta iniciativa».

Comentarios
Multimedia Diari