Els castells ja són oficialment Patrimoni Immaterial de la Humanitat

L’associació Catesco és l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021 per contribuir a la proclamació del fet casteller com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

21 junio 2021 05:40 | Actualizado a 21 junio 2021 05:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa més d’una dècada l’associació Catesco, que llavors es deia Unescocat, va jugar un paper essencial, de connector entre la Unesco i el món dels castells, per afavorir que el fet casteller fos proclamat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, en un camí que es va allargar tres anys i mig. En aquell moment, es va crear una comissió de treball per preparar la candidatura i un relat guanyador. Ara, Valls, quilòmetre zero dels castells, retorna aquest impuls a l’associació proclamant-la desena Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021.

Ahir va tenir lloc l’acte de reconeixement a la plaça del Blat i va comptar amb l’actual directora de l’entitat, Marina Gay, que va recollir el guardó i que suposa una de les primeres activitats relacionades amb el fet casteller que es fan durant aquestes festes de Sant Joan i com a avantsala de l’actuació castellera simbòlica que tindrà lloc el dia 24 de juny a la plaça del Blat.

«És un honor ser els Ambaixadors d’aquest any i ens fa molta il·lusió, però l’esforç el van fer l’entramat d’entitats que conformen els castells», diu al Diari la directora de Catesco.

Uns valors alineats

El reconeixement posa de manifest una feina realitzada fa temps, però des de l’associació l’enfoquen en clau de futur, «no com una cosa nostàlgica, sinó posant de manifest que els castells tenen més sentit que mai pel relat de la Unesco i pels reptes que tenim», assegura Marina Gay.

«Entenem que el fet que els castells siguin Patrimoni de la Humanitat va molt en la línia del que promou la Unesco pel món sencer», explica i «poder ser Ambaixadors ens permet connectar aquests dos mons novament».

Aquest nexe al qual fa referència la directora de Catesco ve donat pels valors que desprèn el fet casteller i que van més enllà de la pràctica de l’activitat. Les ‘human towers’, com es coneixen arreu del món, «es fan servir com a metàfora o imatge per desenvolupar projectes de transformació social, relacionats amb la cultura o altres àmbits, per tant, aquest reconeixement, ens permet poder explicar a les colles que el món dels castells continua essent un referent pels valors que representen en educació, cultura o ciència», relata Gay. «Tan de bo hi haguessin colles castellers a tot el món perquè contribuirien a millorar-lo», afegeix.

A més, assegura que els castells «són més necessaris que mai pel planeta, ja que les colles castelleres, amb els valors que projecten, representen molt clarament cap a on volem anar com a humanitat i també per a la mateixa Unesco, com la col·laboració, la igualtat, la perseverança, la força de voluntat, el compromís amb la societat o el fet de millorar cada dia». En aquest sentit, considera que té «un valor afegit» que sigui la ciutat de Valls, quilòmetre zero del fet casteller, qui faci aquest reconeixement a l’associació que va ajudar a donar l’impuls per obtenir el reconeixement 11 anys enrere.

La decisió de reconèixer Catesco com a Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021 es va prendre per unanimitat per part de les colles Vella i Joves i per l’Ajuntament. Des del 2011 Valls escull l’Ambaixadora o Ambaixador dels Xiquets de Valls, que recau en la persona, entitat, institució o empresa que ha contribuït a projectar els Xiquets de Valls fora de la ciutat on van néixer.

L’actual Catesco es va crear el 1985 per contribuir a promoure la presència de la llengua i cultura catalanes a la Unesco difondre i potenciar els valors, projectes i iniciatives a Catalunya. Des d’aleshores ha treballat per promoure a la societat catalana els principis i valors de la Unesco en els àmbits de l’educació, la ciència, la cultura, el desenvolupament sostenible, la democràcia, els drets humans, la llibertat d’expressió i comunicació, la ciutadania global, el diàleg i la pau.

Comentarios
Multimedia Diari