Más de Camp

Els projectes de parcs solars al Baix Penedès amenacen a una espècie en perill d'extinció

L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès s'oposa a l'ocupació de terrenys agrícoles

Diari de Tarragona

Whatsapp
La Bisbal vol preservar el seu paisatge.

La Bisbal vol preservar el seu paisatge.

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès reitera l’oposició als projectes de parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles productius sense el consens del territori. La mateixa oposició l'ha manifestat l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys.

El passat novembre consistoris del Baix Penedès van rebre notificació de projectes per  instal·lacions fotovoltaiques. La ISF Castellet afectaria a Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, La Bisbal del Penedès, Banyeres i l’Arboç.

La instal·lació tindria 92.583 mòduls per aconsseguir una potència total de 45MWn i 50Mwins de  pic ocupant  78,10 hectàrees de terreny agrícola. Dos projectes tècnics afectarien a  La Bisbal. El de Les Planes tindria 11.400 panells en 9,3 hectàrees.

Va ser la primera notícia que van tenir els ajuntaments i els consistoris afectats van presentar al·legacions per aturar els projectes de plantes fotovoltaiques. Van fer propostes alternatives que plantejaven la ubicació dels mòduls en sostres d’empreses i en terrenys industrials però no en terrenys agrícoles ni protegits.

Consell d'alcaldes

El Consell d’alcaldes del Consell Comarcal del Baix Penedès i al Ple ordinari de la Bisbal del Penedès, va fer un comunicat que defensa l’energia sostenible però no en terrenys agrícoles en ús perjudicant la comarca i el seu entorn social, econòmic, natural i paisatgístic.

El passat mes de febrer va arribar un informe desfavorable sobre els projectes de viabilitat de parcs solars fotovoltaics emès per part de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat. Però els interessats en dos dels projectes  van presentar un recurs de reposició al que l’Ajuntament pot fer fer al·legacions.

L’Ajuntament de La Bisbal ha enviat un informe desfavorable responent les al·legacions presentades per l’empresa, «que segueix sense consensuar el projecte amb el territori». El consistori argumenta que  l’àrea on es vol ubicar aquest projecte és molt propera a l’àliga cuabarrada, que es troba a la zona. L'espècie està altament protegida i en perill d'extinció. Amés, el projecte no presenta estudis d’impacte i integració.

A més diu que en un dels projectes la proposta està superposada damunt de camins públics rurals i que «reiterem que es considerin altres alternatives que no afectin sòls agraris productius ni sòls de protecció preventiva».

Noticias relacionadas:

- Negativa comarcal: https://www.diaridetarragona.com/camp/El-Baix-Peneds-teme-que-le-impongan-dos-extensos-huertos-solares-20210109-0024.html?fbclid=IwAR16mpzVJ3ZmmGT7c8ZvVUWD-lzlExPu4MSg-N7oNfMI5KBht1PzQbpWlhk

- En tejados de empresas: https://www.diaridetarragona.com/camp/El-Baix-Peneds-rechaza-los-parques-solares-sin-respeto-al-medio-20210413-0015.html?fbclid=IwAR27Wb4uyl9GWuthIs1hwvzVtt6mq-KTreJUYD_D8vdD7Ft1hidVyVYsCOE

Temas

Comentarios

Lea También