Els tofonaires tocats per la crisi sanitària, amb la caiguda del consum

Hi ha influït el tancament i restriccions del sector de la restauració i també els preus

11 enero 2021 20:33 | Actualizado a 12 enero 2021 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La crisi sanitària del Coronavirus ha colpejat amb força el sector del comerç i de forma severa el sector de la restauració. De retruc han rebut de valent també productors, com ara els tofonaires, quina economia depén directament dels restaurants d’alta volada i establiments especialitzats.

Ara és el temps del consum de la tòfona negra, la que prové de les plantacions tofoneres «quin preu al mercat, en circumstàncies normals, pot arribar a mil euros el quilo, durant el cicle nadalenc», comenta Sergi Fernández, que amb el seu cosí Adrià Montcusí, es dediquen des de fa gairebé sis anys al conreu i directe comercialització de tòfones, amb el nom comercial de Tòfones Monfertru, a Santa Coloma de Queralt.

Però vet ací que tot i que cap virus o plaga ha malmès directament la collita, que en Sergi i l’Adrià consideren prou bona, en la caiguda del consum i els preus de la tòfona sí que hi té molt a veure el virus de la Covid-19. Calculen que tancaran la temporada amb uns 20 quilos recol·lectats a la finca de Santa Coloma, «productivitat que ha estat afavorida per la climatologia de l’estiu, quins pics de calor no va superar els 32 graus de temperatura, atès que l’excés de calor és perjudicial, unit a un factor bàsic com és el regatge adequat», subratlla en Sergi. La importància de l’aigua es palesa en el fet que la sequera del passat estiu ha minvat la productivitat de la tòfona salvatge al bosc.

Aquest bon rendiment contrasta amb la disminució del consum del saborós bolet o fong, tan preuat en la bona cuina. Així, la tòfona de l’estiu ja va decaure a l’alta restauració, com a conseqüència del tancament de restaurants pel confinament i no va tenir sortida al mercat fins al mes de juliol.

Les darreres mesures adoptades pel Govern de restringir el servei als restaurants, de 13 a 15,30 hores i la limitació al 30 % de l’aforament «no ajuda, ja que s’ha vist sensiblement reduït el nombre de comensals i per consegüent menys serveis a la carta», assegura Sergi.

Davallada de preus

Per acabar-ho d’adobar, la davallada dels preus ha ocasionat que aquells mil euros per quilo de tòfona, habitual per a aquesta època de l’any, sigui pura quimera. Els de Monfertru lamenten que «els preus vénen marcats per un grup de quatre intermediaris (assentats a Catalunya, Aragó, França i Itàlia, respectivament) que controlen el mercat. Ara s’ha estat pagant a 500 euros el quilo, i passat festes pot situar-se en els 200/300 euros quilo». Aquests productors colomins afirmen que fixar el preu per sota dels 400 euros quilo «és perdre diners, per l’elevat cost que implica el conreu que, contràriament al que fan en altres comunitats de l’Estat, aquí a Catalunya mai ha rebut ajuts de l’administració».

Cal recordar que el preu habitual, abans de la pandèmia, oscil·lava entre els 600 i 700 euros per quilo. A Monfertu han optat sempre per la venda directa com a via de comercialització i es proposen fer front comú amb els altres productors de la comarca, ‘Tòfona de la Conca’, que és la tercera generació de la família Espasa, de Vimbodí i Poblet, per pactar uns preus que permetin la sostenibilitat dels seus negocis. La part positiva, encara que no garanteix la rendibilitat de l’explotació, és que es mantenen oberts els comerços delicatessen i que darrerament s’ha notat un increment en les vendes a particulars. Sergi Fernández admet que en això hi pot haver influït l’emissió d’alguns espais televisius «que d’un temps ençà promocionen la tòfona en l’elaboració d’especialitats gastronòmiques, la qual cosa anima els teleespectadors a i

Comentarios
Multimedia Diari