«Els Tres Tombs són el museu vivent més valuós»

Preservar la tradició La Societat de Sant Antoni de Valls prepara la nova edició dels Tres Tombs que tindran lloc el 16 de gener. El nou president fa una aposta per mantenir el patrimoni de la festa

13 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 14 noviembre 2021 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb 25 anys, Gerard Bricart és el nou president de la Societat de Sant Antoni de Valls, fundada l’any 1979, que promou celebracions com els Tres Tombs. Bricart ha crescut alhora que ho ha fet la Societat, sempre de la mà del seu tiet ‘Xolo’. Aquesta etapa l’encara com un «punt i seguit» amb l’objectiu de seguir preservant i transmetent el patrimoni que té l’entitat.

Com encara la nova presidència de l’entitat?

Amb molta il·lusió i respecte per aquesta entitat i per la gent que durant anys n’ha format part, amb ganes de seguir treballant pels Tres Tombs de Valls.

Serà una nova etapa?

Serà un punt i seguit. Els objectius de la Societat estan molt clars des del seu inici. La prioritat, a part d’organitzar els Tres Tombs, serà lluitar per aconseguir que el patrimoni que té la Societat es mantingui i un dia pugui estar exposat perquè tothom en pugui gaudir. A Valls tenim un patrimoni brutal carregat d’història i simbolisme i és difícil, però treballarem perquè Valls tingui un Centre d’Interpretació dels Tres Tombs.

Els Tres Tombs de Valls són peculiars per la dificultat, la qualitat i són els més matiners.

Som diferents perquè ho tenim tot, un recorregut espectacular, una col·lecció de carros únics a Catalunya amb una gran qualitat i també perquè som els únics on el 80% dels carros que participen són de Valls, de la Societat o de socis d’aquesta. Valls és diferent, perquè ens estimem aquesta celebració i tenim present els nostres orígens i les nostres arrels.

Quin és el moment més emocionant dels Tres Tombs de Valls?

Per mi el pas pel carrer Major o com en diem en l’argot traginer, «els tombs de l‘Ajuntament».

Al 2022 hi haurà Tres Tombs?

Si. El dia 16 de gener, sempre que ens ho permetin. Estem immersos en una pandèmia i no sabem què pot passar demà. Estem treballant en uns Tres Tombs normals, amb alguna modificació de recorregut per incompatibilitat amb les Decennals i també pel que fa als nous protocols. Aquest 2022 Valls serà la prova pilot del Protocol de benestar cultura i tradició de la Coordinadora dels Tres Tombs de la província de Tarragona. Arrancarem prioritzant el benestar dels èquids i fent una aposta per la qualitat i tradició.

D’on surt aquest protocol?

Som cofundadors de la Coordinadora de Tres Tombs de la província de Tarragona. A principis d’estiu es van reunir un grup de gent, amb la inquietud de treballar pels Tres Tombs al territori. La coordinadora la formen 16 poblacions de la província de Tarragona. Després d’una pausa obligada, vam pensar que la represa havia de marcar un abans i un després en la forma d’organitzar i entendre els Tres Tombs. S’està treballant amb un manual que gira sobre tres eixos principals claus per protegir i assegurar la continuïtat de la festa.

Quins són aquests eixos?

El benestar, la tradició i la qualitat. Cap d’aquests eixos no té sentit sense l’altre i treballarem per ser un punt de referència a Catalunya i Valls serà la prova pilot d’aquest manual, que no demana res més que la gent s’hagi d’inscriure, assegurar el benestar animal i ser fidels a la recreació històrica dels Tres Tombs. Que la gent porti l’uniforme de traginers i els carros participants siguin fidels a l’època que representem.

Quina participació espereu als Tres Tombs?

Esperem una bona participació, però ser els primers aquest any potser juga una mica en contra nostra. A Valls el 2020 vam celebrar els Tres Tombs, però hi ha moltes poblacions que no van poder. Portem gairebé dos anys sense activitat i potser costarà arrancar després d’aquesta parada obligatòria. Però posarem tot l’esforç per fer uns Tres Tombs de qualitat adaptats a les circumstàncies.

Hi haurà novetats?

Sempre intentem tenir novetats i a la meva família fa molt que treballem en una peça única que sortirà per primera vegada als Tres Tombs. És la rèplica d’un carruatge fúnebre encarregat per l’Ajuntament de Valls als tallers Marrugat de Tarragona l’any 1873.

Quan es preparen els Tres Tombs?

No es deixen mai de preparar. Encara no hem celebrat els de l’any actual i comencem a pensar què podem fer l’any vinent i a partir del setembre es precipita tot. De descans no en tenim gaire, acabem els Tres Tombs, anem arreu del territori, enganxem amb Firagost, Sant Magí i hem de tornar a posar fil a l’agulla pels propers.

Un dels pitjors moments de l’entitat ha estat la pèrdua de Joan Guasch. Quin record té d’ell?

El ‘Xolo’, el meu tiet, ens acompanya cada dia, si avui soc president d’aquesta entitat, és gràcies a ell. Em vaig fer gran al seu costat i això marca i molt. Em va inculcar respecte i estimació per la festa i la Societat que només una persona com ell que hi va dedicar tota la seva vida podria transmetre. Els diumenges a casa nostra només es parlava de Tres Tombs i de carros, això era l’habitual, per Nadal netejàvem guarniments i preparàvem carros pels Tres Tombs. Va ser, juntament amb el Quec, els dos referents d’aquesta entitat i dels Tres Tombs a Valls, ho van donar tot perquè nosaltres continuem fent tombs.

Quin creu que és el llegat que deixa?

Ha deixat un llegat incalculable, una persona que ho sabia tot de carros i dels Tres Tombs de Valls, que va ser capaç de recuperar un ofici perdut com el de ferrar rodes i restaurar un nombre incalculable de carros. Deixa un buit que no és fàcil de gestionar i tenia aquell caràcter que el feia ser una persona única. Valls i els Tres Tombs han perdut una persona experta en un món on cada dia queda menys gent. Però ens ha deixat, crec que dues coses importants,:una la col·lecció de cal Xolo que gestionem jo, la Tània i el Rafa, amb 50 carros únics, guarniments i infinitat d’estris i utillatges. I l’altra, no menys valuosa, el camí a seguir. Entre nosaltres és habitual preguntar-nos «què faria el teu pare?». El Xolo i el Quec són el nostre referent de com estimar i portar una entitat, feien un gran equip i ens han deixat el llistó molt alt, ara només podem mantenir el que ells amb tant d’esforç i sacrifici van aconseguir. Per això el cartell d’aquest any serà un homenatge a tota aquella gent que l’any 1980 va tornar a recuperar els Tres Tombs de Valls.

Creu que cal adaptar els Tres Tombs als nous temps?

Crec que hem de ser capaços d’explicar més la simbologia de la festa i el que representa, però si intentem modernitzar-la o adaptar-la d’una forma poc clara, acabarem perdent la seva identitat el seu ADN, la festa per sobreviure ha de ser un fidel retrat dels seus orígens i del motiu de la seva celebració.

Per tant, aposta més per preservar els orígens de la festa.

Aquest any a Valls estem treballant per retornar la cercavila del dissabte a la tarda al seu sentit i origen, que data del 1899, la primera constància escrita que trobem i la Societat de Sant Antoni la va recuperar l’any 1982. El seu sentit originari era que el cos de bandera es dirigís a casa el batlle amb una banda de música per demanar podríem dir que permís per celebrar l’endemà els Tres Tombs. Estem treballant per portar el cos de bandera fins a l’Ajuntament amb la banda de música. Quan li preguntaves a la gent el perquè de la cercavila, ningú tenia clar el propòsit de perquè tornem aquesta celebració al seu origen. Doncs és perquè d’aquí a 50 anys la gent que porti els Tres Tombs de Valls tingui clar que no sortíem quatre cavalls muntats a donar tombs un dissabte a la tarda, fosc i negre d’un mes de gener.

Perilla la continuïtat de la festa per la manca de relleu generacional?

Aquesta por sempre ha estat dins el nostre món. Però la meva resposta ara mateix és no, amb 25 anys no soc capaç de veure el relleu com un perill per la continuïtat. Encara que moltes entitats tenen aquest problema.

Creu que falta divulgació sobre aquest la part històrica dels Tres Tombs?

Crec que manca divulgació de la part històrica, però també del patrimoni. Els carros, els guarniments, les banderes, les tradicions els simbolismes i crec que una part important també que envolta els Tres Tombs són els oficis relacionats. El baster, el ferrer, el carreter, el rambler, el traginer, el com saber carregar un carro, els diferents tipus de carros que hi ha i el seu ús, aquesta part de la història del transport del nostre país de mica en mica s’anirà perdent si no som capaços de transmetre que els Tres Tombs, no són una festivitat on surten quatre cavalls al carrer a donar tombs. Els Tres Tombs avui són el museu vivent i itinerant més valuós dels nostres dies. Com a hereus hem de fer un esforç en explicar tot el que representa.

Comentarios
Multimedia Diari