Els vallencs trien fer realitat el carril bici al polígon i l’enllumenat del Vilar

Han estat les propostes més votades dels pressupostos participatius d’enguany. A causa de la situació sanitària actual ha baixat la participació en general respecte d’altres edicions, però s’ha copsat un augment del vot telemàtic

20 enero 2021 20:10 | Actualizado a 21 enero 2021 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja es coneixen les propostes guanyadores dels pressupostos participatius d’enguany a Valls. Mitjançant els seus vots els vallencs i vallenques han decidit que la ciutat invertirà un total de 250.000 euros en la creació d’un carril bici fins al polígon industrial, amb una inversió de 70.000 euros, i en el nou enllumenat de l’estadi del Vilar i la construcció i millora de noves oficines, amb un cost de 180.000.

La pandèmia ha condicionat del tot la mecànica de votació i també de debat i intercanvi d’opinions, que no s’ha pogut dur a terme de forma convencional. Tot i això, les dues propostes guanyadores, d’un total de 36, «s’han votat en clau de ciutat», afirma el regidor de Participació Ciutadana, Jordi Cartanyà.

Per una banda, amb el carril bici «s’aposta per la mobilitat sostenible, per facilitar que la ciutadania pugui desplaçar-se al seu lloc de treball i en pot fer ús tothom». Per altra banda, les obres al Vilar també suposaran la millora de l’enllumenat a l’estadi i de noves oficines que donaran servei a les entitats esportives. «És un equipament esportiu que utilitzen molts vallencs, ja sigui per gaudir de l’esport o per a l’educació dels seus fills», diu el regidor.

Un cop s’han triat les propostes guanyadores, els terminis per executar els projectes encara trigaran uns 7 o 8 mesos a arribar, ja que prèviament s’ha de dur a terme els tràmits administratius i «són obres grans i de complexitat», afegeix Cartanyà.

Tot i que l’Ajuntament fa una bona valoració del procés, la situació actual ha fet que hi hagués una davallada en la participació respecte d’altres anys anteriors, on la tendència anava a l’alça. S’han recomptat un total de 544 vots en format telemàtic o telefònic.

Malgrat aquesta xifra, «estem contents perquè ha crescut molt el vot telemàtic, això vol dir que hi ha molts vallencs amb certificat digital i això facilitarà altres tràmits online amb l’Ajuntament», reconeix el regidor. Tot i que la situació no és comparable amb edicions anteriors, quan hi havia vot presencial amb urnes, cinc de cada sis vots s’emetien d’aquesta manera, la qual cosa no s’ha pogut dur a terme enguany.

Fer pedagogia

Durant el procés s’ha copsat que «el sector que més hem de treballar és el dels menors de 35 anys i sobretot menors de 25», explica Cartanyà, ja que és el públic menys involucrat amb iniciatives com aquesta. Les persones d’entre 46 i 55 anys, són les que més han participat en aquest procés, amb un 21,9% del total de vots emesos.

Un cop extrets els resultats, l’Ajuntament vol treballar ara per recuperar la tendència creixent de la participació i consolidar el vot telemàtic. «Hem de fer pedagogia i treballar amb els ciutadans», afegeix Jordi Cartanyà.

Aquests 250.000 euros que es destinen als pressupostos participatius procedeixen del pressupost d’inversions del consistori, la qual cosa suposa més d’un 10% de la xifra total. La inversió és la més alta que s’ha fet en uns pressupostos participatius a Valls, des de la seva creació l’any 2017.

Per acabar tot el procediment, les persones que han votat enguany o els ciutadans en general, podran respondre a una enquesta online i valorar el procés.

Comentarios
Multimedia Diari