Forès converteix l’antiga bassa en un estany i lloc de reunió dels veïns

Disposa d’un font ornamental i s’ha dotat d’il·luminació subaquàtica, amb llum càlida

01 septiembre 2021 18:00 | Actualizado a 02 septiembre 2021 09:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tota la vida s’ha conegut com la Bassa del Pla, atès que aquesta es troba a la zona plana del nucli urbà de Forès, a la falda del turonet al cim del qual s’hi assenta el nucli antic i més construït del poble. Els molts visitants que solen escapar a l’estiu per gaudir del tranquil paratge de Forès han quedat sorpresos en observar el canvi del qual ha estat objecte l’antiga bassa, a la mateixa entrada del poble. Ara, convertida en estany, l’Ajuntament d’aquest municipi de 43 habitants hi ha instal·lat al centre una font ornamental, que s’ha bastit sobre la base d’una rocalla que naturalitza l’espai i ajuda a integrar-se amb el seu entorn. Antigament, aquesta bassa era l’abeurador dels animals de treball de la pagesia i de la ramaderia.

Del bell mig de la rocalla hi brolla un sortidor d’alçada i quatre més al seu voltant que vessen directament a l’estany, en quines aigües hi neden peixos i ànecs. Les aus disposen d’una caseta flotant, com a refugi, que s’adapta al nivell de l’aigua embassada, per la mobilitat dels tensors inferiors que la sostenen. D’aquesta manera, Forès ha guanyat un espai de lleure i passeig de la ciutadania i visitants. La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 va fer que es prorrogués el termini de la finalització de les obres de reconversió de la Bassa del Pla i va ser a tocar d’aquest estiu que es va poder estrenar.

El nivell de l’aigua varia segons plogui o no atès que, com explica l’alcalde de Forès, Julià Josep Plaza i Briansó, la bassa recull els pluvials que han estat canalitzats fins a aquest punt, a través d’una canonada amb filtre.

En horari nocturn també

Addicionalment, s’ha dotat l’espai d’il·luminació subaquàtica, amb llum càlida, que ressalta la bellesa de l’estany, també en horari nocturn, de deu de la nit a la una de la matinada, mentre que el brollador està en funcionament de 8.30 a 13 hores i de 15 a 18 hores.

L’actuació ha significat una inversió de 54.833 euros, dels quals 29.999 euros han estat aportats pel Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya i els 24.834 restants a càrrec dels recursos propis del municipi.

Comentarios
Multimedia Diari