Front comú de 13 municipis contra la massificació d’energies renovables

Actualment hi ha nou projectes sobre la taula que preveuen un augment del 56% en el nombre d’aerogeneradors

11 febrero 2021 06:40 | Actualizado a 11 febrero 2021 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 13 ajuntaments de la Conca de Barberà s’han unit per a rebutjar diversos projectes d’energies renovables que hi ha pensats actualment per a la comarca. Asseguren que s’està fent una implementació «indiscriminada» d’aquestes instal·lacions al territori, sense tenir en compte la realitat de la zona. Les darreres setmanes empreses promotores han anunciat la seva intenció d’instal·lar parcs fotovoltaics, eòlics o d’hidrogen verd en diversos termes municipals, rebent l’oposició dels consistoris afectats.

Per a fer aquest front comú, els alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis van escenificar la seva unió amb un acte celebrat ahir a la plaça Major de Santa Coloma de Queralt, un dels pobles on, precisament, s’ha donat llum verda al projecte de la central Grijola Solar, amb l’oposició del Consistori. Juntament amb aquest, la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat també ha validat el projecte de Els Plans, a Sarral.

L’alcalde del Santa Coloma, Ramon Mullerat; l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, i l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, van llegir un manifest on van expressar el posicionament conjunt d’aquests 13 pobles. Actualment, hi ha nou projectes de centrals fotovoltaiques en tramitació, que sumen en total unes 654 hectàrees en conreu agrícola, entre els quals es troben els dos que ja tenen el vistiplau. Els set restants es troben en tràmit i afecten Sarral, Rocafort de Queralt o Riudabella. La Conca de Barberà «té un total de 78 aerogeneradors instal·lats i n’hi ha 82 més de projectats, dels quals ja se n’han rebutjat 38», expressen al comunicat.

Amb aquestes dades, la comarca podria arribar a tenir 122 aerogeneradors, «la qual cosa suposa un increment d’un 56%», denuncien. A aquesta xifra s’han de sumar tots els que hi ha a les comarques limítrofes «que afecten visualment la Conca de Barberà», afegeixen.

Des dels ajuntaments consideren que la massificació d’infraestructures és «excessiva» i que la comarca «ja és prou solidària pel que fa a la generació d’energia», apunten en el text. Per la seva banda, el Consell Comarcal està treballant en coordinació amb els ajuntaments i empreses externes per presentar al·legacions als projectes que es considerin que no aporten valor afegit al territori. «Estem molt a favor de les energies renovables, però volem que s’implementin de manera consensuada amb el territori, amb un retorn directe a la ciutadania, ja que les empreses de l’Ibex 35 ens estan tractant com un solar», va expressar l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal.

13 dels 22 pobles

De moment, són 13 els municipis, dels 22 que hi ha a la comarca, que s’han adherit al manifest. En concret són Montblanc, Vilaverd, Solivella, Senan, Sarral, Pontils, Santa Coloma de Queralt, Passanant i Belltall, Blancafort, Rocafort de Queralt, Pira, Barberà de la Conca i l’Espluga de Francolí.

De la resta de pobles, tot i no estar presents al comunicat, «no n’hi ha cap que s’hagi manifestat a favor d’aquestes instal·lacions durant les sessions plenàries del Consell Comarcal», explicava Vidal. Per tant, «hi ha unanimitat, ja que no compartim aquest model», va afegir.

Comentarios
Multimedia Diari