Más de Camp

"Hem salvat el poble, però estem tristos, angoixats i impotents. No podem fer res"

Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà

ACN

Whatsapp
Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà. Foto: ACN

Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà. Foto: ACN

Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia. El poble va quedar totalment encerclat per les flames, i la dotzena de veïns que hi viuen tot l'any van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans. Aquest dilluns s'han despertat amb l'entorn totalment cremat, i la desolació és evident: "Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res", ha explicat l'Andreu, un d'ells. Al terme, també hi ha masos disseminats que van quedar envolats pel foc, i una granja de porcs, que ha hagut de lamentar la mort de garrins. Els veïns denuncien la poca inversió en gestió forestal i reclamen ajuts.

La Pepita Vidal és veïna de Bellprat de tota la vida, i aquest dilluns encara li costa acceptar que el paisatge de casa seva ha canviat totalment per culpa del foc. "Cada dia, quan em desperti, és el que veuré i me n'haig de fer a la idea", lamenta. 

Gairebé tots els veïns del poble són de l'ADF i, per això, des del dissabte, van estar a primera línia del foc. "Sense parar i sense descans. On ens manaven anàvem a apagar i intentàvem aturar tot el que podíem", explica el Manel, un d'ells. Durant hores, van estar incomunicats, sense cobertura ni telèfon mòbil, i això, expliquen, va incrementar la sensació d'angoixa entre els veïns.

Per sort, el foc no va arribar al poble, i no s'han hagut de lamentar danys personals. L'afectació més greu l'ha patit una granja, on s'han cremat 400 dels 2.000 porcs que hi tenien.

Per altra banda, els veïns de Sant Martí de Tous respiren més tranquils després que l'incendi originat a Santa Coloma de Querat estigui pràcticament estabilitzat. Alguns dels desallotjats ja han tornat a casa i el foc, fins ara, no ha provocat cap dany personal. "Ha sigut una nit molt llarga i trista. Tenim racons molt emblemàtics al poble que s'han cremat, però per sort les masies s'han salvat i ningú ha pres mal". Així s'expressa la Maria Claramunt, una veïna del poble que, fins al darrer moment, va estar pendent de si l'havien de desallotjar. Qui sí que va haver de marxar de casa és en Josep Ramon Puig, que viu en una masia aïllada: "Ha sigut una situació molt angoixant i trista, però aquest matí ja ens han dit que ja podíem tornar a casa".

Sant Martí de Tous, a l'Anoia, ha viscut una nit molt tensa i angoixant pel canvi de vent que es va produir aquest diumenge a la nit. L'alcalde, David Alquézar, ha relatat en declaracions que "anit, amb el viratge del foc, es va complir el pitjor dels pronòstics previstos pels Bombers". Tot i això, ha dit que els veïns estaven relativament tranquils perquè "no hi havia possibilitat que el foc arribés al nucli", però sí que ha relatat que han viscut tota la nit amb "molta preocupació".

Temas

Comentarios

Lea También