Inverteixen 1,3 milions per canviar el rec de 239 hectàrees a la Masó i al Rourell

El sistema d’inundació se substituirà pel de canonades a pressió. També s’arranjarà la bassa de 175 milions de litres que està en desús i que servirà per emmagatzemar aigua a l’hivern

05 octubre 2021 18:30 | Actualizado a 06 octubre 2021 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pagesos de les comunitats de regants de dos pobles de l’Alt Camp, la Masó i el Rourell, han decidit tirar endavant un projecte per millorar el sistema de reg de les seves hortes, que implica passar pel model tradicional d’inundació per al regatge a pressió. Això comporta l’anul·lació de les sèquies en obert i conduir l’aigua a través de canonades que la faran arribar a les finques on s’han de disposar les corresponents vàlvules de sortida.

La decisió dels pagesos es va votar en el decurs d’una assemblea que va aplegar els regants de les dues comunitats, celebrada a la Masó. El «sí» al canvi del sistema de reg es va imposar, però només amb cinc vots de diferència: es van recollir 121 vots afirmatius i 116 de desfavorables, a més de sis abstencions. La participació, segons el recentment nomenat nou president d’ambdues comunitats, Josep Maria Benet Ollé, «va ser de dues terceres parts dels propietaris».

El pla de reconversió del regadiu de les finques de la Masó i el Rourell, que totalitza una superfície de 239,73 hectàrees –on predomina l’avellaner, seguit de l’ametller– «s’ha vist precipitat per la resolució que estableix un cabal ecològic per al riu Francolí, que és d’on prové l’aigua, juntament amb alguns pous, amb la qual reguem», coment Benet. El cabal fluvial es recull aigües amunt del riu, a un quilòmetre i escaig del poble. Aquesta aigua és emmagatzemada a la bassa que hi ha a tocar del nucli urbà del Rourell, amb cabuda per a quatre milions de litres.

La Masó disposa d’una altra bassa de gran capacitat (175 milions de litres) que porta anys en desús a causa del mal estat en què es troba. La seva reparació està inclosa en el projecte aprovat, consistent en el compactat de les parets i el seu revestiment i impermeabilització. L’objectiu és emplenar-la a l’hivern com a reservori d’aigua per a l’estiu, mentre que la bassa existent al Rourell quedarà així inoperativa.

Equip de bombeig

La implantació del reg a pressió comportarà dotar la basa de la Masó d’un equip de bombeig per tal que l’aigua discorri per les canonades a 2,5 atmosferes de pressió, amb hidrants d’entrada a cada finca, amb control remot d’obertura i tancament de les electrovàlvules, a més del comptador de consum, que permetrà el reg localitzat o de goteig, com és també conegut.

Josep Maria Benet explica que els usos agrícoles disposaran d’aigua cada dia i durant les 24 hores, «a raó de 210.000 litres per hectàrea, amb torns rotatius que garantiran tres regades setmanals».

El cost total del projecte ascendeix a 1.344.116 (iva inclòs). Ara es treballa per trobar vies de finançament que cobreixin la meitat de la inversió. A l’hora del repartiment, als pagesos els toca pagar 5.606 euros per hectàrea, que es reduiria a 2.803 euros «si s’aconsegueixen les subvencions que estem cercant», admet Benet.

L’escàs marge de vots que ha permès decantar la balança per tirar endavant el projecte «obeeix a l’envelliment del sector primari que, unit a la manca de relleu generacional i els baixos preus de l’avellana, fa que molts pagesos vegin amb recança aquesta transformació, desmotivats per haver d’afrontar una inversió com aquesta», diu David Benet, que porta deu anys com a secretari de la Comunitat de Regants.

David Benet té clar que «des de la Comunitat hem de vetllar per la pervivència de l’agricultura, que és el motor econòmic dels que s’hi dediquen de ple. Hi ha un altre sector, amb propietats per sota de l’hectàrea de terreny que les conserven, però sense perspectives de rendibilitat. I finalment, els que han heretat alguns terrenys, però que resten permanentment erms”.

Les obres: el 2024

Els dirigents de la Comunitat de Regants estimen que els treballs de la reconversió del sistema no s’iniciaran fins al 2024. No dubten en afirmar que el regatge localitzat «repercutirà positivament en la productivitat dels avellaners, en rebre l’aigua justa que necessita en cada període, tal com ha quedat demostrat». A més a més, facilitarà la mecanització per a les tasques del conreu i recollida del fruit, amb la consegüent reducció de costos. Josep Maria i David Benet coincideixen en afirmar que «aquesta perspectiva podria actuar de revulsiu que fes decidir a alguns joves indecisos a apostar per l’explotació agrària», com a medi de vida.

Comentarios
Multimedia Diari