La Colla Vella, inclusió a totes les edats

A tocar de l’N-240, situat als afores de la ciutat, compta amb dos carrers paral·lels i dues places que els uneixen

18 septiembre 2021 06:50 | Actualizado a 18 septiembre 2021 09:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Hi ha una combinació molt bonica entre gent gran i gent jove». D’aquesta manera, Aina Mallol, secretària de l’Associació de Veïns de la Colla Vella, descriu el seu barri al Diari. I és que si parlem d’un barri amb una història de germanor a la ciutat de Valls, parlem del barri de la Colla Vella. La idea de la cooperativa d’habitatges va sorgir el 1962 per part de Jaume Viñas, secretari del sindicat vertical a Valls.

L’objectiu era la construcció d’un lloc on tothom que hi visqués compartís un sentiment per la Colla Vella. El 1968 es va crear oficialment el barri, complint la seva meta de reunir en una única zona veïns simpatitzants de la colla castellera. Però d’això ja n’han passat més de 50 anys i en l’actualitat tot ha canviat. Encara que al barri hi segueixen vivint persones que ho van començar tot, moltes famílies joves trien la zona per habitar-hi. Això està provocant un relleu generacional. «És un barri molt familiar. S’ajunta gent gran que encara hi és des dels inicis, especialment les dones grans, moltes vídues. Però ara ha entrat una nova fornada de gent jove que hi ha anat a viure amb els fills. Fins i tot diria que la gent gran fan a vegades d’avis, encara que no siguin seus, dels petits del barri», explica Mallol.

El barri està situat als afores de la ciutat, a tocar de la carretera N-240. Consta de dos carrers paral·lels: el de Sant Jaume i el de la Verge de Meritxell. Es troben units per la plaça del Mig i la plaça del Pilar de Sis, que tenen una zona d’esbarjo infantil i una pista de bàsquet. Precisament, fa poc es va estrenar un parc infantil, ja que el que hi havia era molt vell. Les necessitats del barri es van suplint a poc a poc. «La canalla està encantada de tenir un parc nou. També en l’àmbit de comunicació les coses estan molt bé. L’autobús el fa servir molt la gent gran. Si t’acostumes a agafar-lo, en un no res ets al centre. De les necessitats que sorgeixen sempre intentem fer alguna cosa», comenta Mallol.

Precisament una de les iniciatives que va sorgir l’any passat al barri era la de fer un casal d’estiu per als nens. El 2020 va ser un any ple d’incertesa i els més petits van estar molts mesos sense anar a l’escola. «Els casals d’estiu de la ciutat no es van poder fer o estaven molt restringits. Vam pensar a fer-ne un», explica Jordi Mateu, vicepresident de l’associació. Els nens del barri ja eren un grup bombolla, ja que quan van començar a poder sortir jugaven junts a la plaça. «Com que ja eren un grup bombolla, vam pensar que seria bona idea muntar un casal entre ells. No sabíem quina seria l’activitat a l’estiu, hi havia molta incertesa. La veritat és que va ser un èxit», relata Mallol.

L’esperit de la gran festa

La Colla Vella és sense dubte un barri molt actiu. Tot i que la pandèmia ha aturat l’activitat social, els veïns sempre han estat pensant com recuperar els grans esdeveniments que es feien fa anys. «Les festes del barri de la Colla Vella de fa 30 anys eren les més populars, eren com un festival gegant. I enguany teníem la idea de tornar a recuperar una mica l’esperit de les grans festes», descriu Mallol. En l’actualitat la festa major segueix sent un dels moments més especials i té com a curiositat l’actuació de la Colla Vella. La primera vegada que es va dur a terme va ser l’any 1969 amb un pilar de sis descarregat. De fet, d’aquí prové el nom d’una de les seves places.

L’objectiu és tornar a fer de la festa major del barri de la Colla Vella un esdeveniment essencial per a tota la ciutat de Valls. «Volem intentar convertir la festa major en el que havia estat: una festa per Valls i que la gent vingui a conèixer el barri», explica Mallol. Per sort, aquest any s’han pogut dur a terme algunes activitats, respectant les mesures i distàncies. «Vam portar Tortell Poltrona i va ser com un primer acte per fer alguna cosa més enllà del barri, per a tota la gent de Valls». A més, per Nadal també es van realitzar actes com els Reis i el tió. Amb un barri tan unit i amb tanta història el repte principal és intentar que hi hagi una bona convivència entre els habitants més grans i els més joves del veïnat.

«Intentem fer activitats inclusives pels dos grups i no deixar a ningú de banda. Volem que tothom se senti partícip i còmode. Tenim la sort que som un barri petit, el que fa aquesta tasca molt més fàcil. Si tinguéssim moltes més cases, tot costaria més», comenta Mateu. «Com a associació de veïns hem d’intentar que tothom participi i se senti benvingut», afegeix Mallol. I amb aquestes ganes d’incloure a tothom i fer pinya de ben segur que el barri de la Colla Vella seguirà sent un lloc on regna la germanor durant molt de temps.

Comentarios
Multimedia Diari