La Favatada torna demà a Valls amb quasi totes les degustacions venudes

Hi haurà tres punts de recollida dels plats de faves a la catalana per evitar trobades de molta gent en un mateix espai

08 abril 2021 19:20 | Actualizado a 09 abril 2021 04:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Demà dissabte, Valls viurà una nova edició de la jornada gastronòmica de la Favatada en el seu tercer any de celebració. Aquest esdeveniment vol posar de relleu un producte típic de la zona, com són les faves, i reivindicar el seu consum com a ingredient que s’escau en gran varietat de plats de la cuina de cada dia.

L’any passat, la celebració es va haver de suspendre a causa del confinament, però enguany s’ha apostat per fer una edició adaptada a la pandèmia i evitant al màxim les aglomeracions de gent que s’havien produït altres anys. La Favatada conservarà la seva essència i oferirà una degustació de faves a la catalana, que estarà servir un plat de ceràmica i un tupper reutilitzable, per un preu popular de 3,5 euros, amb la compra prèvia d’un tiquet.

En comptes de concentrar l’activitat en un sol punt, les degustacions es podran recollir al Pati, però també a la plaça del Carme i a la plaça del Torrent del Titit de les 12 a les 14.30 hores del migdia. Els tiquets es poden comprar fins avui a l’Oficina Municipal de Turisme de Valls, al carrer de la Cort, ja que el mateix dissabte no es vendran. «Serà una edició segura, amb totes les mesures i recomanem a la gent que vagi a buscar la degustació de forma esgraonada», diu al Diari el regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris. La venda de tiquets, a més, està funcionant molt bé i ahir ja s’havia venut el 80% del total de les més de 1.000 racions previstes. El regidor assegura que «no s’han preparat més plats per evitar un efecte molt gran de gent».

D’altra banda, els restaurants de Valls i de la comarca han estat els grans còmplices d’aquesta edició, elaborant originals receptes amb les faves com a protagonistes i han ofert durant diversos dies aquesta variació gastronòmica a les seves cartes. En total hi han participat 13 restaurants que, fins aquest diumenge, seguiran servint la cuina de les faves als seus establiments, amb propostes que van des de plats tradicionals a creacions d’allò més atrevides i originals.

A més, perquè tothom pugui gaudir i conèixer aquestes receptes, cada restaurador participant ha penjat a les xarxes socials de Visita Valls com elaborar aquests plats pas a pas. «Aquesta campanya de cuina de les faves està funcionament molt bé. Així ens ho diuen els restauradors», explica Peris i «a les xarxes també tenim molt bona resposta».

Aquesta iniciativa «és una proposta d’èxit. La gent té ganes de sortir i és una oferta nova a les cartes i la gent ho agraeix», afegeix. «Entre la jornada de demà i la participació dels restaurants, crearem un efecte bola de neu que també repercuteix als establiments de verdura de la ciutat i així tanquem un cercle potencial», afirma el regidor de Comerç i Turisme.

A més, l’associació Egueiro col·labora enguany amb els preparatius de la festa amb el principal objectiu de contribuir a la reinserció laboral de les persones que formen part de l’entitat, que treballa per a la rehabilitació de persones drogodependents. Gràcies a un conveni signat amb l’Ajuntament de Valls, la regidoria de Comerç i Turisme ofereix un curs de set hores de manipulador d’aliments a 10 usuaris de l’associació, a més de contribuir a la reinserció laboral d’aquestes persones a través del servei d’acollida i assessorament que fa Vallsgenera.

Concurs d’Instagram

Com a complement de la celebració s’ha organitzat un concurs d’Instagram que ja està en marxa fa dies i on es poden penjar fotos a la coneguda xarxa social d’aquells plats de faves que s’hagin tastat en els restaurats adherits i que finalitza aquest diumenge, amb cinc premis d’àpats per a dues persones per a poder gaudir en aquests establiments.

Tot i que el calçot és l’element gastronòmic per excel·lència a Valls i l’Alt Camp, amb la Favatada «tenim molt recorregut a fer, ja que a nivell de calendari, comença quan acaba la temporada de calçots i així podem seguir tirant d’oferta gastronòmica i crear el relat de Valls com a capital de la gastronomia popular», assenyala Peris.

Aquesta celebració també vol contribuir a reivindicar la cuina de les faves com a ingredient saludable i a l’abast de tothom i donar a conèixer aquest producte autòcton. Alhora es volen destacar les seves propietats com a aliment i donar-les a conèixer, ja que esdevé un llegum amb un alt contingut d’aigua i molt poques calories. Els nutricionistes destaquen que com a llegum la fava té un impacte positiu en prevenir malalties cardiovasculars i afavoreixen la microbiota intestinal, claus per a mantenir el nostre estat de salut.

Comentarios
Multimedia Diari