La Xamora, històrics però mirant cap al futur

Barris de Valls (V). Al centre del nucli urbà, està format per 182 cases i compta amb la festa major més antiga de la ciutat

03 septiembre 2021 17:50 | Actualizado a 04 septiembre 2021 07:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Al barri hi ha gent de totes les nacionalitats i vivim en perfecta harmonia». Així és com Xavier Armisén, membre de la junta de l’Associació de Veïns de la Xamora, defineix el seu barri. «És un lloc molt tranquil i on s’hi viu molt bé», explica Andreu García, president de l’Associació. Si parlem de la Xamora, parlem d’un dels barris centrals de Valls, un lloc molt transitat i clau a la ciutat.

El barri consisteix en 182 cases construïdes a finals dels anys cinquanta. Les 148 principals les va promoure el Patronat Provincial del Cardenal Arce Ochotorena. Les 34 restants eren de l’H.O.A.C. (Hermandades Obreras de Acción Católica), del personal que treballava en la construcció del barri. Una vegada entrada la democràcia, es va poder formar l’Associació de Veïns d’Habitatges de La Xamora amb Jaume Bonet com a primer president. «Va ser la inversió més gran que s’havia fet mai a Valls, donaven feina a 700 persones», explica l’actual president de l’associació. Sent un dels grups d’habitatges més antics de la ciutat no sorprèn que estigui replet d’història. La seva festa major va començar el 1960 i va ser la primera que feia un barri a Valls. «Aquest any l’hem hagut d’anul·lar per les restriccions», comenta García.

La Xamora compta amb dues places amb els seus respectius parcs infantils i un parc de salut. El barri està dividit en la Xamora dalt i la Xamora baix. El que comporta un problema important és la falta d’accés per a persones de mobilitat reduïda entre les dues parts. «Una persona que no pot pujar escales ha d’anar fins al passeig dels Caputxins per passar d’una banda a l’altra. És un inconvenient, ja que al barri tenim molta gent gran que té problemes de mobilitat», explica Armisén. La proposta de la creació d’una rampa ha estat tres vegades als pressupostos participatius, però no ha tirat mai endavant.

Manca d’aparcament

Entre les altres reivindicacions que té el barri hi ha la falta d’aparcament. Els veïns tenen el seu propi pàrquing, però persones que estan de pas deixen els cotxes al mig de voreres i al costat de les cases, provocant problemes de circulació i inseguretat. «Fa poc hi va haver un robatori a una casa perquè una furgoneta va aparcar al costat i la van utilitzar per saltar-hi dins», relata Armisén. A més, reclamen que hi hagi un canvi en l’enllumenat, ja que és molt antiquat.

Tot i aquestes dificultats, la Xamora segueix sent un dels més demandats per viure a la ciutat de Valls. «El barri en general ha envellit, però per sort ara hi ha gent jove que està venint. Les cases de la zona van molt buscades», assegura García. I els nouvinguts són acollits com si fossin del barri de tota la vida, «és la unió que té la Xamora», explica Esteve Bonet, membre veterà de l’associació.

La Mare de Déu del Lledó

Una de les principals protagonistes del barri és la Mare de Déu del Lledó. La parròquia, situada al passeig dels Caputxins, sempre ha tingut un rol molt important. «El pare Joan –el mossèn de la parròquia– és un veí més. Si necessita alguna cosa sap que pot comptar amb nosaltres», comenta Armisén. Existeix una gran col·laboració entre les dues institucions. Un dia molt especial és el diumenge abans de cada festa major quan es fa una missa en honor als difunts d’aquell any.

I en uns dies tan importants com són els de la festa major és on es veu més la unió del barri. «Tothom està disposat a col·laborar, fins i tot la gent jove. Si els necessites t’ajuden. Veiem que la gent nova que ve amb canalla tenen ganes, és molt maco», manifesta Bonet. «Si toquem el xiulet i diem que fem alguna cosa tothom s’anima i té ganes d’ajudar. Una cosa és muntar-ho, que ja costa més perquè la gent té feina. Però quan tot està fet tothom apareix», explica el president. L’associació té molt en compte les necessitats dels veïns i és per això que divideixen la quota en dues: de la festa major i del barri. «Hi ha gent gran que no pot gaudir de la festa major, així que no els hi fem pagar», en aquest cas només abonar una petita quota per mantenir els equipaments que té el barri.

Una cosa que té molt clara la junta actual és que els joves i els nens són el futur. Per això sempre intenten involucrar-los al màxim a les activitats del barri. «Mentre hi hagi un nen al barri sempre farem activitats per la festa major dedicades a ells o els reis passaran per casa seva. Són el més important per nosaltres», relata Andreu Garcia. I amb aquesta llavor sembrada, l’objectiu de la Xamora és seguir sent un dels barris amb més vida i més història de la ciutat de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari