La capella de Sant Roc acollirà un espai interactiu dedicat al compositor Robert Gerhard

Les noves tecnologies jugaran un paper important i els visitants hauran de descobrir els detalls sobre la seva vida i obra. L’Espai Gerhard obrirà les portes al setembre

04 marzo 2021 07:00 | Actualizado a 04 marzo 2021 08:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La capella de Sant Roc de Valls es transformarà en un espai dedicat al compositor vallenc Robert Gerhard (1896-1970). La intenció és que aquest, esdevingui un lloc interactiu on els visitants puguin entrar en l’univers de Gerhard a través de la música, les imatges o els sons. L’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) fa anys que treballa per treure el compositor de l’oblit i per donar reconeixement a la seva figura. Amb aquest, es vol completar el projecte dedicat a Gerhard que va començar amb l’obertura d’una aula a l’IEV destinada a la recerca i la investigació i que ara culminarà.

Les noves tecnologies seran les grans aliades per desenvolupar el relat d’aquest indret, ja que «els usuaris hauran d’activar l’espai per poder rebre la informació», explica la comissària del projecte, Rosa Pera. «Serà un lloc on hi formes part des del moment que hi entres», diu. L’Espai Gerhard estarà dividit en dues parts. Una d’elles servirà per a conèixer sis històries diferents referents al compositor vallenc. «L’altra serà una instal·lació interactiva d’exploracions musicals amb diverses opcions per triar», expressa Rosa Pera. A banda d’aquests dos apartats, «tenim l’espai afegit de l’absis que serà actiu, ja que hi podran succeir moltes coses al llarg de l’any», apunta.

La comissària del projecte, a més, destaca que la de Gerhard és una figura que «ha estat invisibilitzada amb el temps. És un tresor amagat que no se sap que existeix», per tant aquest espai posarà en valor la trajectòria i vida del compositor. «És una figura important per entendre el seu vincle amb l’avantguarda europea». La instal·lació a la capella de Sant Roc «donarà el reconeixement que Gerhard mereix o servirà per a tornar-lo a conèixer, perquè la gent sap qui és però cal dimensionar el que va significar», expressa Rosa Pera.

En aquest sentit, «volem aprofundir en els seus orígens i la seva dimensió internacional, donar a conèixer els seus interessos intel·lectuals i artístics més enllà de la música», explica.

Pioner de la música electrònica

Una de les curiositats que mostrarà l’Espai Gerhard és que el compositor de Valls va ser pioner de la música electrònica, ja que «va tenir el primer laboratori d’experimentació privat d’Europa en aquesta mena de sons», afirma la comissària.

Pel que fa al pressupost per habilitar aquest espai, ascendeix a 306.000 euros, dels quals 183.000 estan finançats pel departament de Cultura de la Generalitat. Per assolir la totalitat del cost, també es compta amb la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i patrocinadors privats. L’Espai Gerhard estarà actiu el proper mes de setembre, aprofitant el 125è aniversari del compositor. De moment, la capella de Sant Roc es troba buida a l’espera que comencin les obres per adequar l’indret. Per fer un tast de la vida i obra de Robert Gerhard, el pati de Sant Roc de l’IEV acull ara mateix una exposició amb extenses explicacions sobre el compositor.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, assegura que l’Ajuntament està al costat d’aquest projecte, ja que «és important recuperar patrimoni de ciutat». A més, afegeix que «això pot fer un efecte crida al turisme i també pot ser una oportunitat perquè els vallencs i vallenques coneguin de prop la figura del compositor, a més de ser un espai on també hi podran anar les escoles».

Des que l’Institut d’Estudis Vallencs va rebre la primera donació documental per part de la família de Robert Gerhard l’any 1987, l’entitat ha insistit en la preservació i protecció de tot aquest material, alhora que ho ha fet amb la seva difusió i en la promoció de la recerca a l’entorn del compositor.

Comentarios
Multimedia Diari