La gratuïtat del bus urbà de Valls disapara el seu ús entre els joves

Des que el servei passés a ser de franc s’ha copsat un creixement d’usuaris, frenat pel confinament

10 enero 2021 07:50 | Actualizado a 10 enero 2021 08:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot just fa un any, Valls va establir la gratuïtat total del servei del bus urbà. Com era d’esperar, el fet no haver de pagar per pujar al transport públic ha fomentat l’ús d’aquest a la capital de l’Alt Camp i les dades indiquen un augment important en el nombre de viatges respecte l’any anterior.

A més, s’ha copsat que els joves estudiants són un dels col·lectius que més s’han beneficiat amb aquesta mesura, ja que molts d’ells han agafat l’hàbit de desplaçar-se amb l’autobús urbà, des que s’hi pot accedir de franc, un increment que s’ha comprovat en l’horari d’entrada i sortida dels centres educatius. No obstant això, els mesos de pandèmia han interromput una tendència de viatgers que estava anant a l’alça, sobretot durant la passada primavera i part de l’estiu, coincidint amb el període de confinament.

El mes de gener de 2020, l’increment de viatges respecte del 2019 va ser significatiu, coincidint amb la posada en marxa de la mesura de la gratuïtat. Així doncs hi va haver 13.127 viatges front els 9.209 de l’any anterior. Les xifres de febrer però, encara van ser més contundents i quasi es dupliquen els viatges, amb 14.007, respecte dels 8.941 del 2019.

Amb l’inici del confinament al mes de març i fins al mes d’agost, però, les xifres es van igualar a les de l’any anterior o, fins i tot, van ser una mica inferiors, copsant-se una clara davallada al maig i juny amb la poca mobilitat que hi va haver. Al setembre es va recuperar la normalitat amb l’inici del curs i les dades d’octubre i novembre ja mostraven que els viatges superaven els del 2019 un altre cop, amb servei gratuït.

«Si no hagués estat per la pandèmia les xifres haguessin seguit anant amunt. Amb el confinament no hi havia escola i la gent va agafar més respecte», explica al Diari el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Valls, Ramon Font. Tot i això, els estudiants són el públic que probablement més està aprofitant el servei des que no s’ha de pagar, la qual cosa fa que les entrades i sortides de les escoles comptin amb un reforç de busos.

A més, «la predisposició de l’empresa concessionària, que és de proximitat, és total, ja que veient aquest increment d’usuaris ha adquirit recentment un nou vehicle», comenta Font. Aquet reforç pot servir també com a complement durant la pandèmia, ja que «no sabem com evolucionarà el tema dels aforaments i potser ens pot anar bé».

Abans que el servei fos gratuït, l’any 2019 hi havia diversos grups que el podien gaudir de franc, com la gent gran, les persones amb diversitat funcional o les famílies monoparentals. «Podem dir que hi havia fidelitat», sobretot entre la gent gran, explica Ramon Font.

Reptes de futur

Actualment la ciutat de Valls compta amb tres línies d’autobús urbà, una de les quals també arriba al polígon. Precisament, un dels projectes que es podrien desenvolupar en el futur és oferir més servei de transport a la zona del polígon industrial. «Ara no ens hi podem comprometre i menys amb la pandèmia, hem d’assegurar els serveis que tenim», diu el regidor, però és una iniciativa que no es descarta. Un altre dels reptes que té ara el consistori és que alguns carrers del nucli antic siguin només per a vianants i «ho podríem veure a curt o mitjà termini», explica Font. «També volem potenciar la sostenibilitat amb la posada en marxa del nou carril bici i estem treballant per augmentar el nombre de carregadors elèctrics per a vehicles».

Comentarios
Multimedia Diari