La història d’un poble a través dels seus cognoms

Investigació. Des de Cabra del Camp, en Jordi Juncosa, porta anys elaborant un ampli arbre genealògic de les gent del municipi amb més de 14.000 registres

14 agosto 2021 17:20 | Actualizado a 15 agosto 2021 06:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot va començar quasi de forma anecdòtica, anys enrere, quan en Jordi Juncosa, veí de Cabra del Camp, va voler saber l’origen del cognom de la seva dona, que procedia d’un poble del Bages. Va iniciar la tasca amb un paper i un llapis. Ara ha d’emmagatzemar els noms que ha trobat en un ampli programa informàtic que ell mateix ha traduït al català.

El que va començar com una anècdota es va anar fent cada cop més gros i després d’estirar de molts fils, en Jordi va acabar fent una veritable investigació. Això el va portar a recopilar milers de noms i a demostrar que bona part del poble estava emparentat gràcies a un ampli arbre genealògic que va poder teixir.

Actualment, explora i investiga el nostre passat més anònim i silenciós, ja que confessa que des que va començar, aquest món l’ha captivat. Cabra del Camp, el seu lloc actual de residència, ha centrat bona part de la seva feina els darrers anys, aconseguint més de 14.000 individus, cadascun amb la seva pròpia història. A través de registres civils i eclesiàstics, esqueles, capítols matrimonials o actes notarials, en Jordi ha pogut ubicar persones en diferents èpoques des del segle XVI fins a l’actualitat. Ha emparentat gent que no sabia que tenia un arrel familiar comuna. «N’hi ha que ho saben, però n’hi ha que no en són conscients», diu.

«Fer un arbre genealògic és com una teranyina», assegura. «Tu tens un pare i una mare, alhora tens quatre avis, vuit besavis i la xifra es multiplica cada cop fins tenir centenars d’individus i nosaltres som només un gresol de totes aquestes persones», explica.

Els registres de naixement són una bona font d’informació per fer els arbres. Però en Jordi també ha trobat un bon aliat a les xarxes socials. «A través de Facebook o Instagram he pogut estirar el fil de molts noms actuals, ja que en molts casos apareixen els cognoms, les fotos, la data de naixement o els matrimonis», assegura.

Més enllà de l’Alt Camp

Cabra del Camp és només una petita part de la seva base de dades, que es completa amb 42.000 individus més enllà de les fronteres de l’Alt Camp i que creix cada dia. Per molt que la seva tasca se centri en el treball informàtic, aprofita els dies de calor per reflexionar des de la verdor de la seva masia i per seguir pensant en nous objectius a explorar, ja que assegura que la seva és una feina que «enganxa».

El seu treball també li ha servit per a participar en projectes d’investigació. Actualment col·labora en completar la història dels Mossos d’Esquadra.

Amb tantíssimes dades recopilades sembla quasi una obligació que tota aquesta informació s’hagi d’acabar convertint en un llibre. Però en Jordi no ho veu clar, ja que és tan ampli l’abast del seu treball que «no n’hi hauria prou amb una publicació per explicar-ho». Per això no descarta que la seva tasca quedi per la posteritat custodiada en un arxiu, per a la consulta pública.

Com no podria ser d’una altra manera, en Jordi també ha buscat els seus orígens i ha pogut ubicar 3.300 individus amb el seu mateix cognom, Juncosa, encara que no tots són de la mateixa branca que la seva. També ha trobat orígens seus a l’Aragó gràcies a Garza, el seu segon cognom. Com ell diu, «la història continua oberta» i hi ha moltes parts del seu ampli arbre genealògic incomplertes, esperant que algun dia algú pugui omplir-les amb dades i noves informacions i continuar estirant d’aquest fil dels cognoms que tant l’apassiona.

Comentarios
Multimedia Diari