La imaginació d’un veí de Figuerola del Camp inspira la creació de dos nous gegants

Els personatges de l’Arenal i l’Aubablanc aportaran valors relacionats amb el medi ambient i l’entorn del municipi

16 mayo 2021 18:20 | Actualizado a 17 mayo 2021 14:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des del municipi de Figuerola del Camp, s‘està treballant en la creació de dos nous gegants. En Dalmaci Clofent, veí del poble i un dels impulsors de la iniciativa, va escriure un conte sobre dos personatges imaginaris, l’Aubablanc i l’Arenal, i el va anar a explicar a l’escola municipal.

A partir de la informació que els donava aquesta història, els alumnes van dibuixar com imaginaven els protagonistes farcint-los d’elements relacionats amb la fauna i la flora del poble. D’aquestes il·lustracions es van extreure les idees sobre quines característiques i atributs havien de tenir aquests nous gegants i ja s’ha pogut crear la seva fesomia.

Aquest projecte busca la suma de gent de totes les edats per poder tirar-lo endavant amb l’objectiu de donar vida a la cultura popular local. Figuerola del Camp ja té una parella de gegants des de fa molts anys, en Morrot i la Mixarda, però han quedat feixucs i són massa grans i cada cop que han de sortir en cercavila és difícil trobar persones que els vulguin portar. Amb l’arribada de l’Arenal i l’Aubablanc, els seus antecessors no desapareixeran, sinó que s’afegiran a la imatgeria del poble.

Els nous gegants són encara un misteri i fins a la festa major d’enguany, a finals de juliol, no es presentarà el dibuix de la seva fesomia. Els impulsors del projecte van exposar ahir, únicament, la silueta de la nova parella davant dels veïns on van explicar que serien uns gegants envoltats de valors, ja que volen representar l’entorn del poble i la seva gent i conscienciar sobre indrets del terme municipal que poca gent coneix o s’han perdut amb els anys i que apareixen en la història que va inventar en Dalmaci Clofent.

De l’Arenal, l’autor explica que «és un ésser fantàstic i que cuida que els animals i vegetals que mengem no facin mal als humans, però també vigila que nosaltres respectem el medi ambient». De l’Aubablanc, descriu que «treballa a les muntanyes i cuida que les aigües que brollen de la font baixin netes, sense cap deixalla que les embruti, però també té cura que no es produeixi cap inundació al poble».

A partir d’aquesta original història, s’han creat dues figures que no pertanyen a cap gènere, sinó que són dos éssers sorgits de la ment dels nens de l’escola a partir de les característiques de la natura del poble. El projecte busca trencar estereotips i conscienciar sobre la cura del medi ambient i l’entorn del municipi.

Comissió de treball

Properament es constituirà una comissió que treballi aspectes com la confecció i seguiment; la part econòmica i financera; l’organització d’actes i esdeveniments i la continuïtat del projecte que desembocaria en la creació d’una colla gegantera formada per petits i grans amb iniciativa pròpia.

La creació dels gegants s’ha encarregat al vallenc Sergi Iglesias i el suport econòmic per a desenvolupar-los vindrà en part de l’Ajuntament però també a través d’una campanya d’apadrinament perquè els veïns del poble sentin seu el projecte. L’Aubablanc i l’Arenal, que són noms de partides reals del municipi, s’estrenaran durant la festa major de l’any 2022, però en aquest any que falta s’espera crear tota una comunitat al voltant d’aquestes dues figures per impulsar la seva continuïtat.

Comentarios
Multimedia Diari