La plaça de l’Oli de Valls comptarà amb pisos públics

Comencen els tràmits per poder expropiar l’immoble corresponent al número 6

26 octubre 2021 19:50 | Actualizado a 27 octubre 2021 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Valls ha fet el primer pas per dotar la cèntrica plaça de l’Oli d’habitatge públic. De moment, s’ha aprovat l’inici de l’expedient per poder expropiar l’immoble corresponent al número 6. Aquest és un dels projectes més destacats en matèria de recuperació del Centre Històric, que contempla l’expropiació dels immobles del pany nord de la històrica plaça vallenca.

La finalitat és rehabilitar aquests immobles i poder-los dedicar a la creació d’habitatge públic o allotjaments turístics, tal com contempla el POUM, que ja és executiu. L’objectiu d’aquest ús concret és el de dinamitzar social i econòmicament aquesta zona del Centre Històric, així com garantir la consolidació i rehabilitació dels edificis, façanes i elements catalogats com a Béns a Protegir i la intervenció en edificis que presenten patologies estructurals.

Després d’aquesta finca, se n’expropiaran sis més de la plaça i els seu entorn, com el carrer Espardenyers, però la resta d’immobles «encara estan sota estudi», segons explica al Diari la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca. Un cop s’adquireixin les cases, el concepte per a desenvolupar-les en contempla com un conjunt únic.

«S’han de fer els estudis estructurals i el manteniment», diu Roca, qui afegeix que encara no es pot aventurar una data per enllestir el projecte, que tot just ara comença a caminar.

L’edifici que ara s’expropiarà és un habitatge unifamiliar en desús que té unes sis plantes i que es va declarar en runa quan es va cremar un solar proper al carrer Espardenyers.

Entesa amb els propietaris

Pel que fa a la resta d’immobles, l’Ajuntament s’haurà d’entendre amb els propietaris. «N’hi ha un que ja ha demanat l’expropiació de la seva finca i seguirem per aquesta», explica la regidora. N’hi ha d’altres, però, que seran més complicats d’adquirir perquè tenen més d’un propietari o pertanyen al banc.

L’elecció del lloc per dur a terme aquestes actuacions no és casual, ja que «la plaça de l’Oli es troba al rovell de l’ou de Valls, a l’entorn del futur Museu Casteller i en ple Centre Històric», expressa la regidora. Les cases s’hauran d’enderrocar parcialment, tot i que això ho determinarà l’estudi que es faci. «Llavors decidirem quines parts s’enderroquen», afegeix. «Creiem que les plantes dels pisos s’hauran d’enderrocar i fer buidats interiors i també treure algunes façanes en estat precari, conservant la porxada», diu. A més, un dels edificis té una capella de Sant Antoni que s’haurà de conservar perquè està protegida. «La intervenció que s’ha de fer és gran, però aquest és un primer pas per desenvolupar el projecte», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari