La posada al descobert del Pont Vell permetrà acotar la seva datació i restaurar-lo

L’Agència Catalana de l’Aigua ha netejat la llera del riu i les herbes del voltant del monument. Ara s’iniciaran els tràmits per a rehabilitar-lo

10 enero 2021 19:20 | Actualizado a 11 enero 2021 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rocafort de Queralt ha posat al descobert un dels atractius culturals i turístics del municipi. Es tracta de l’antic pont de pedra, conegut com el Pont Vell de Conesa, un monument que fins ara estava cobert d’herbes que tapaven la seva estructura i que ara llueix com fa temps que no ho feia. Aquesta actuació, a part de ser necessària per dignificar l’espai, és un pas previ a la futura restauració del pont, que es considera medieval, però que no està exactament datat.

«Creiem que és una bona oportunitat poder restaurar-lo i la passada legislatura el vam declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)», explica al Diari l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca. Amb aquest objectiu de recuperar l’espai, l’Ajuntament va iniciar els tràmits contactant fa un temps amb el departament de Cultura de la Generalitat, «perquè necessitàvem datar-lo abans de fer res», diu l’alcalde.

Una de les persones especialitzades en la matèria a qui es van adreçar els va dir que primer s’havia de netejar la zona. Realment, l’adequació d’aquest espai, «era una demanda que teníem fa gairebé un any, ja que demanàvem a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la neteja de la llera del riu que baixa des de Conesa i va a parar a la Font de Baix», explica Roca. «Era una zona més que selvàtica i aquesta actuació requeria molta urgència», apunta.

Després d’aquesta reivindicació, el mes passat l’ACA va finalitzar els treballs per adequar la zona. «Han fet una actuació important en una superfície d’uns 700 metres», diu l’alcalde.

Un bosc «endreçat i visitable»

«És un abans i un després, ara tot el conjunt ha quedat com un bosc de ribera endreçat i visitable, sobre tot a la Font de Baix on s’hi poden fer activitats de lleure, però sense els elements arquitectònics d’un parc tradicional», afegeix Roca.

Al poble ja existeix un concepte similar, concretament, al bosc de les Forques, al costat de la pista poliesportiva. «Fa dos anys es va comprar el terreny per a destinar-ho a fer una zona de lleure però sense posar-hi elements arquitectònics que no siguin el bosc mateix», matisa l’alcalde.

Ara, un cop s’ha dignificat la zona actual del Pont Vell i del seu entorn, l’Ajuntament haurà de continuar les converses amb el departament de Cultura per tal de procedir a la restauració del monument.

Aquesta intenció de recuperar el Pont Vell de Conesa, ja ve des de la legislatura passada quan es va plantejar aquesta possibilitat, tot i que la construcció no està completa. «El pont no té les baranes de pedra, algú les va treure fa anys perquè pogués passar la maquinària agrícola», diu l’alcalde. Primer però, s’havia de netejar l’espai, que acumulava arbustos i d’altres restes procedents de riuades d’anys anteriors i feien del tot impossible que els veïns del poble en poguessin gaudir.

«Ha quedat magnífic, la gent està contenta perquè és un espai que sabíem que el teníem però ningú hi podia accedir», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari