La recreació històrica permetrà conèixer cinc espais patrimonials de Valls

El projecte ‘Valls història viva’ descobrirà què passà en aquests indrets, alguns inèdits, com el monestir de la Presentació, al Portal Nou

06 octubre 2021 18:10 | Actualizado a 07 octubre 2021 06:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre Cívic de Valls acaba d’engegar un projecte que barreja història, espectacle i patrimoni. Es tracta de ‘Valls història viva’, una ruta per cinc indrets emblemàtics del Centre Històric on els visitants podran conèixer què va passar en aquests llocs gràcies a la recreació històrica.

La iniciativa es desenvoluparà en dues jornades, els dies 20 i 21 de novembre durant tot el dia. Però la intenció és enregistrar les sessions perquè posteriorment puguin estar a disposició d’escoles i centres formatius en forma de material didàctic o d’altres visitants que vulguin veure el vídeo, que ho podran fer a través d’un codi QR.

Aquesta primera edició gira entorn de les revoltes que han canviat la ciutat al llarg de la seva història. Els escenaris que recorrerà la ruta, que serà guiada, passaran pel Convent del Carme, el call Jueu, la capella del Roser, la sala de plens de l’ajuntament o el monestir de la Presentació.

Aquest últim lloc és força desconegut, ja que mai s’ha obert al públic. Es tracta d’una edificació que hi ha al Portal Nou i on, fa uns anys, vivien les Carmelites Calçades, que ara han cedit l’espai per fer aquesta activitat.

«Descobrirem històries de la ciutat que ens ajudaran a conèixer més Valls», explica la regidora d’Acció Cívica, Laia Castells. Per poder confeccionar la ruta, s’ha fet una important recerca històrica prèvia que ha anat a càrrec d’Àngel Gasol. El recorregut anirà en ordre cronològic, des de l’Edat Mitjana fins al segle XX. Les recreacions teatrals que es facin tindran a veure amb fets i personatges reals que van ser en els diferents espais.

Crida a la participació

De moment, una cinquantena de persones estan tirant endavant el projecte que s’han apuntat quasi ‘a cegues’, ja que en coneixen pocs detalls. La seva directora, Bàrbara Flores, fa una crida a que se sumi més gent, «perquè hi cap tothom, el projecte és obert a tota la ciutadania que ens vulgui ajudar», diu. Entre els participants hi ha actors i actrius i també figurants. La feina s’està realitzant en grups de treball, que ja s’han organitzat.

La voluntat és seguir fent aquesta activitat de forma periòdica. Per això, ja s’està treballant en la que serà la segona edició, que girarà entorn una altra temàtica diferent i que es posarà en marxa durant el primer trimestre de l’any vinent en altres espais de la ciutat.

La primera edició de ‘Valls història viva’ s’havia d’estrenar al 2020, ja que el material estava preparat, però les dificultats per poder fer grups grans de gent van fer aturar el projecte fins que les mesures ho permetessin.

Les entrades per accedir a alguna de les representacions programades es podran adquirir a principis del mes de novembre, mitjançant la plataforma virtual codetickets. El preu serà de tres euros i concretarà el dia i l’hora per accedir a la ruta. Els menors de cinc anys tindran l’accés gratuït, però també hauran de reservar l’entrada, per poder controlar l’aforament.

Comentarios
Multimedia Diari