La torre de defensa de Santa Perpètua de Pontils es museïtzarà i s’arranjarà l’entorn

El projecte preveu la instal·lació de plafons informatius per poder interpretar el monument i una millora de la seguretat de la zona

03 mayo 2021 05:50 | Actualizado a 07 mayo 2021 13:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És potser una de les torres de guaita més ben conservades de la demarcació de Tarragona. La de Santa Perpètua de Gaià, a la Conca de Barberà, és un monument catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Ha tingut diverses intervencions de rehabilitació al llarg dels darrers anys, la més important de les quals s’efectuà el 2010 dins el programa Romànic Obert. Ara, l’Ajuntament de Pontils –municipi al qual pertany– vol tirar endavant les obres d’arranjament i museïtzació d’aquesta torre medieval, de 25 metres d’alçada, amb planta baixa i tres pisos superiors. «La idea és posar-hi plafons a cada planta, que estiguin integrats i que expliquin el seu ús», comenta al Diari l’alcaldessa, Sara Janer, qui destaca el terrat defensat amb merlets que té a la part superior, des d’on es veuen unes àmplies vistes.

L’àmbit d’actuació de les obres comprèn una superfície total de 916,77 metres quadrats i el termini d’execució dels treballs –pressupostats en 51.239,45 euros– és de dos mesos. El Departament de Cultura aporta un 40% del diners, però encara en falten uns 30.000, que no se sap d’on sortiran.

La torre està rehabilitada, però el seu entorn es troba en un estat regular. L’accés a l’espai es fa a través d’una passarel·la de perfils metàl·lics amb un paviment de travesses de fusta. Una vegada s’arriba a la cota de base de la torre, el terreny és natural, amb herbàcies, arbusts i petits arbres, que no poden assolir grans cotes degut a la naturalesa rocosa del terreny.

El perímetre de l’espai presenta una caiguda a diferent nivell de més de 20 metres, i només està protegit per una barana de pedra a l’espai més immediat d’accés a la torre. En aquest punt és on recalca l’alcaldessa Janer que s’ha d’incidir per una qüestió de seguretat.

La primera actuació a realitzar serà la neteja i desbrossada de l’espai, amb el corresponent seguiment arqueològic. Després, s’efectuarà la protecció de l’espai amb una barana perimetral d’acer que eviti la caiguda i doni seguretat a la zona. I finalment es procedirà a la museïtzació de l’espai mitjançant la col·locació de panells informatius, tant a l’exterior com a l’interior de la torre, un pas que es durà a terme amb la col·laboració del Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Construïda el segle X, la torre presenta una planta triangular amb els angles roms i amb la façana principal orientada en direcció sud-oest. Els dos costats més llargs foren recoberts amb un folre, bastit amb grans carreus, que es construí amb posterioritat per fer-los menys vulnerables. En conjunt, es tracta d’un edifici que presenta elements i formes constructives que al segle XI ja es troben en desús.

Comentarios
Multimedia Diari