L’antic consultori de Rocafort de Queralt es destinarà a fer habitatges cooperatius

L’Ajuntament opta a una subvenció de 200.000 euros amb l’objectiu de transformar l’edifici en locals per a les entitats del poble i en pisos per a joves, que tindran diversos espais compartits

03 marzo 2021 07:00 | Actualizado a 03 marzo 2021 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’antic consultori municipal de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà, es transformarà en habitatges cooperatius, amb l’objectiu d’afavorir el repoblament en el municipi i d’apostar per aquest model d’habitatge. L’Ajuntament opta a una subvenció de la Generalitat per a poder finançar el projecte, que també preveu l’adequació d’un solar molt proper a aquest per a habitatges familiars.

Aquest propòsit es podrà dur a terme amb més o menys celeritat, depenent si el poble és triat com un dels que rebran la inversió, que ascendeix a 200.000 euros. «Fa temps que tenim aquest projecte al cap, però en els micropobles com el nostre el finançament és complicat i en el cas de l’habitatge encara més», explica al Diari l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca.

L’Ajuntament ha projectat l’edifici del consultori com un immoble per a habitatges per a joves i la part baixa es destinaria per a les entitats del poble. «Hi hauria zones comunes per trobar-se o per rentar la roba, si cal, volem optimitzar els recursos i afavorir la sociabilitat i col·laboració entre els usuaris», diu. Aquest edifici es troba al número 17 de l’avinguda Catalunya i té una superfície de 304 metres quadrats, dels quals 207 són de planta baixa.

A part d’aquest edifici, «hi ha un solar a uns 40 metres de distància, que el vam comprar amb la finalitat de fer habitatges per a famílies», afirma l’alcalde. En aquest cas l’immoble es troba al carrer Montbrió, 13 i té una superfície de planta de 238 metres quadrats. La intenció és poder lligar aquestes dues parcel·les en un únic projecte amb la mateixa finalitat. En total es preveu la construcció de 10 habitatges, dels quals la meitat serien de lloguer social i la resta amb cessió d’ús.

Aquests projectes tenen l’objectiu de contribuir al repoblament, ja que «la nostra responsabilitat és la de mantenir una massa crítica de vilatans», assegura Roca. En aquest sentit, l’interès per anar a viure a zones més rurals està creixent des de la pandèmia i també hi ha joves del poble que volen independitzar-se sense la necessitat de marxar del municipi. «S’han fet molts projectes relacionats amb l’energia, l’aigua i ara toca l’habitatge», apunta l’alcalde. També s’espera que aquesta oferta serveixi per a atraure noves famílies i, alhora, «explorar noves maneres de promoció i ús de l’habitatge que evitin l’especulació», explica Marc Roca.

Pendents de la subvenció

La subvenció a la qual espera accedir el municipi depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat on es trien 20 projectes pilot d’arreu de Catalunya. «No és la típica promoció d’habitatges que en un micropoble com aquest té poc recorregut, hem de ser imaginatius», comenta l’alcalde.

«Esperem que el nostre projecte entri dins els 20 del pla pilot perquè així podem començar a posar fil a l’agulla», diu Roca. El calendari que s’ha fixat, un cop es doni llum verda, és que els pisos estaran en marxa en tres anys.

Comentarios
Multimedia Diari