L’art com a pretext per retornar la vida al comerç de l'Espluga

Segona oportunitat. Diversos establiments en desús són l’escenari aquest cap de setmana de la primera edició d’Espais vius d’art amb l’objectiu que tornin a tenir activitat

17 abril 2021 18:30 | Actualizado a 18 abril 2021 05:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa un temps, al carrer Torres Jordi de l’Espluga de Francolí hi havia una pastisseria que va tancar. Just al costat hi havia una carnisseria, que actualment tampoc existeix. Ambdós locals han quedat buits, en desús. Aquesta és una realitat en molts municipis i l‘Espluga no n’és una excepció. El tancament de botigues de proximitat és un dels grans problemes a abordar en la majoria de localitats del territori.

Aquest cap de setmana, però, l’antiga pastisseria, la carnisseria i un total de sis establiments tancats del municipi han tornat a cobrar vida i han reobert les seves portes amb una funció totalment diferent de la que havien tingut anys enrere, però amb l’esperança de tornar a donar un servei al poble. Diversos artesans de la comarca estan donant una segona oportunitat a aquests establiments en la primera edició d’Espais vius d’art. «Els retornem a la vida de manera efímera», explica el regidor de Comerç i Cultura, Enric Mercadé. No obstant això, «aquesta és una primera prova que ens ha de permetre prendre les mides d’un projecte més gran amb l’objectiu que hi torni a haver activitat econòmica», afegeix. La iniciativa parteix d’un anàlisi sobre el comerç local que s’està realitzant al municipi des de fa mesos i és el primer pas per revifar el comerç de proximitat. «No volem que els locals es quedin tancats i bruts, volem que estiguin vius, que es lloguin un altre cop i generin vida al llarg de tot l’any», diu el regidor. A banda, «també és una bona manera d’apropar la cultura als ciutadans».

De ceramistes a joiers

La Núria Albà, ceramista de Senan, és una de les artesanes que han omplert un dels locals en desús del poble. «Em sembla un projecte interessantíssim perquè aquesta situació comercial passa a tot arreu, també a la resta d’Europa», explica. «Iniciatives com aquesta han donat fruits en països com França i quan ens ho van proposar vam dir que sí, sense dubtar-ho», apunta. «Si venir un cap de setmana aquí ajuda a despertar la consciència de tronar a tenir el centre amb vida i vitalitat econòmica, n’estem molt satisfets», diu.

Just al carrer del costat, Maria Antònia Bota, ocupa un altre dels locals que estaven tancats. Ella fa joies i treballa diverses tècniques amb paper i considera que tothom hi surt guanyant, ja que «ara que els artesans no tenim fires on anar és una bona iniciativa per donar-nos a conèixer, tot i que és una llàstima que hi hagi confinament comarcal», afirma.

El projecte té un antecedent a l’Espluga, amb un resultat molt satisfactori. Fa un parell d’anys, es va reobrir un local comercial en desús per exposar elements del seguici. Mesos més tard, aquest establiment ha recuperat la seva activitat econòmica, ja que l’han tornat a llogar i aquesta és, precisament, la filosofia original de la iniciativa. El cap de setmana es complementa, amb una programació cultural, on destaca ‘360 grams’ un dels espectacles de Fira Tàrrega, avui a la tarda.

Comentarios
Multimedia Diari