L’art de la imatgeria s’instal·la a Santa Coloma de Queralt

Negocis únics. La Conca de Barberà compta amb un nou taller de construcció plàstica on l’artista Xavier Badia fa des de bèsties de foc fins a escenografia per a concerts

08 febrero 2021 07:10 | Actualizado a 08 febrero 2021 08:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’interior del seu taller és una barreja de pintures, cartró, resines o silicones. Quan té la feina acabada, aquesta barreja es converteix en dracs de foc, capgrossos, escenografies, maquillatge o màscares. En Xavier Badia és un artista amb 20 anys d’experiència que acaba de traslladar el seu negoci de construcció plàstica des de Cervera fins a Santa Coloma de Queralt, sota el nom de La Gàrgola, el seu projecte personal, en el qual hi treballa tot sol. Assegura que a la Conca de Barberà ha guanyat en espai, ja que el taller és més gran, però també en qualitat.

«Aquí tinc llum natural i és treballa millor, a més de la tranquil·litat de viure en un poble», explica en Xavier al Diari. A més, a la comarca no hi ha cap negoci similar que abasti tantes disciplines alhora i «aquí ho tinc tot per descobrir i ampliar la meva oferta», afirma.

La seva tasca abasta un ampli ventall de possibilitats dins el sector cultural. «Faig des d’imatgeria popular, fins a escenografia, murals, titelles o atrezzo, tota la creació des de zero, fent el projecte creatiu i la construcció», diu.

Quatre dracs en marxa

Ara, amb la pandèmia, «les dates d’entrega són bastant relatives», diu, ja que l’activitat cultural està força aturada, però els escàrrecs segueixen arribant. «El nou taller em dona la possibilitat de treure peces amb més qualitat», assegura. A més, compta amb unes aprenents de luxe, ja que les seves filles petites l’acompanyen quan no tenen escola i miren bocabadades la feina que fa el seu pare.

Des de Santa Coloma, en Xavier prepara actualment projectes per a diferents indrets de Catalunya. Casualment, està treballant en quatre dracs alhora. «Un d’ells és un duplicat d’una bèstia de Cervera, també estic fent una ‘draga’ per una escola, reconstruint una bèstia de Balaguer i fent de zero un drac per a Sabadell», relata Badia. Obra seva és també la Miliciana, una bèstia de Cervera, o la posada en escena del grup musical Lágrimas de sangre.

La seva història va començar com la d’un adolescent que va estudiar Belles Arts i que poc a poc es va especialitzant en aspectes com la caracterització o els efectes especials. La seva empenta definitiva, però, va ser la seva participació en l’escenografia d’una de les festes per excel·lència de Cervera com és l’Aquelarre, tot i que abans havia treballat en importants projectes com la creació de l’escenografia del parc Warner de Madrid i fa 15 anys es va aventurar a crear el seu propi taller.

Ara, a la Conca de Barberà espera omplir el calaix de nous projectes per seguir creant tot un món artístic des de zero.

Comentarios
Multimedia Diari