Les activitats del FES exploren el vessant sostenible de la quotidianitat

El Museu de la Vida Rural clou la tercera edició del Festival d’Educació per a la Sostenibilitat amb tot exhaurit

03 octubre 2021 12:00 | Actualizado a 03 octubre 2021 12:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«D’alguna manera, aquesta tercera edició és la de la consolidació del festival», explica al Diari la directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, Gemma Carbó. Ahir i divendres, l’equipament va tornar a ser l’amfitrió de la tercera edició del FES, el Festival d’Educació per a la Sostenibilitat, convidant a reflexionar sobre els hàbits del dia a dia amb activitats familiars, xerrades i mostres artístiques.

«Les restriccions i protocols fan que aquesta consolidació no pugui ser com volem», afegeix Carbó, «perquè això és una gran festa, un espai de participació». Tot i això, la trobada serveix un cop més per teixir llaços amb sectors diferents i sumar per a fer un món més sostenible des de diversos àmbits que, a priori, no tenen res a veure l’un amb l’altre. El festival ha exemplificat aquesta idea a la perfecció posant en un mateix espai art, alimentació, jocs o música amb un fil conductor comú.

Una activitat per reaprofitar els aliments va ocupar ahir al migdia la zona de l’hort amb la participació de les xefs Ada Parellada, Marian Romero i Núria Cuinetes. L’objectiu de l’activitat va ser conscienciar sobre el malbaratament alimentari, per transitar cap a un model més sa, just i sostenible. La plataforma Aprofitem els aliments va organitzar l’activitat, amb un àpat nutritiu i deliciós que deixava una agradable flaire a tota la zona exterior.

«L’objectiu del FES parteix d’aquesta idea d’educar culturalment per a la sostenibilitat, de trobar un punt híbrid entre el medi ambient, les arts, l’educació i transformar el món però des de l’optimisme i l’alegria», manifesta la directora del museu.

Els més petitons que ahir passejaven per les instal·lacions del museu feien una parada obligada a la sala dels carros, on els esperaven senzills jocs per deixar volar la imaginació, adreçats a infants de 0 a 5 anys, en un espai anomenat Petits somnis. «Comencem des de petits, perquè és importantíssim treballar des d’aquestes generacions, és una educació al llarg de la vida», afegeix Carbó.

«Hi ha un sector de gent adulta educada amb altres valors o pautes de consum i es troben amb aquest xoc on els néts els qüestionen per què fan servir plàstic, per exemple», diu la directora. «Molts ho veuen com un retrocés, per això, els millors ambaixadors que tenim són els infants, que són els que fan arribar aquests canvis a les famílies».

El festival va finalitzar amb un concert poc convencional, però que acaba d’arrodonir la filosofia que vol transmetre el FES. El músic Xavier Lozano va demostrar que el reciclatge d’objectes pot servir per a donar-los una nova vida com a instruments musicals amb una original proposta per a tots els públics.

El FES mou una cinquantena de persones que el fan possible, on destaca un bon nombre de voluntaris. A més, el festival ha exhaurit totes les places de les activitats.

Un cop finalitza el FES, la maquinària no s’atura i segueix treballant. L’equip del museu en fa una valoració posterior que serveix per posar les bases de l’edició següent. «Sempre ens trobem que el FES és un espai que multiplica perquè hi ha gent que proposa coses per l’any vinent i això permet crear una xarxa molt potent que gairebé et dibuixa la propera edició», assegura Carbó.

«Estic molt satisfeta perquè això es converteix en un espai de gent fidel que torna cada any i que sent el festival molt seu i aquest és l’objectiu, que el FES sigui de tothom», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari