Les entranyes de l’elaboració de l’oli de Valls

Multitudinària trobada. L’esmorzar olivaire i les portes obertes al trull van completar la Festa de l’Oli Nou de Valls, superant les expectatives

28 noviembre 2021 18:40 | Actualizado a 29 noviembre 2021 13:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’agradable aroma que desprenia l’esmorzar olivaire que va tenir lloc ahir a Valls es podia sentir des de la llunyania. La Cooperativa Agrícola va superar les seves expectatives i va omplir de sobres totes les localitats per celebrar la Festa de l’Oli Nou durant el matí.

Els organitzadors trobaven a faltar la germanor d’aquest acte i ahir es van poder treure l’espineta veient la gran resposta de la gent. L’aparcament de la Cooperativa es va convertir en un improvisat menjador a l’aire lliure per acollir la gran quantitat de comensals que van voler gaudir de la represa d’aquest emblemàtic i multitudinari esmorzar.

Un plat amb llonganissa, botifarra i pa amb tomaca esperava ser amanit amb l’oli del raig sense filtrar, el primer que surt, d’intens sabor. «Normalment fèiem 400 racions i quasi les hem fet ja», explicava satisfet en Joan Llorach, president de la Cooperativa Agrícola de Valls, quan l’esmorzar no feia ni una hora que estava en marxa.

Entre els assistents, cares conegudes de la ciutat, com regidors de l’Ajuntament o representants d’entitats van gaudir de l’esperat esmorzar. «És un èxit, el temps ha acompanyat i hem pogut celebrar l’esmorzar amb les mesures pertinents», assegurava. L’actuació musical de Somdos i una zona infantil van acabar de completar el matí.

La Festa de l’Oli Nou de Valls va anar acompanyada de portes obertes al trull, una interessant visita on els assistents van poder veure les entranyes del procés d’elaboració de l’oli, amb tota la sorollosa maquinària que implica, un procés del tot mecanitzat, amb pantalles que controlen la qualitat i altres paràmetres. Els visitants també van poder veure el primer raig, groguenc i tèrbol, però que emanava un deliciós perfum irresistible. «Aquest no es pot vendre directament, perquè el fons del recipient quedaria fosc», explicava el president de la Cooperativa. Per acabar la visita els assistents van poder comprar garrafes d’oli de cinc litres que oferien descomptes de dos euros per gaudir de l’esmorzar que els esperava a l’exterior.

Qualitat i quantitat

La collita d’olives, que enguany ha començat força aviat, es troba a les portes d’acabar. «La qualitat serà molt bona i també el rendiment», va afirmar Llorach, amb un oli amb un gust suau i el sabor característic de les olives arbequines i un gran rendiment, situat entre el 18 i el 19%. «Potser pensàvem que la collita seria més nombrosa però han caigut moltes olives a terra i no se si arribarem a les previsions que teníem», va manifestar. Aquestes previsions auguren entre 800.000 i un milió de quilos procedents dels 400 socis productors d’oli de la Cooperativa de Valls, sota el paraigua de la DOP Siurana. Aquestes xifres són similars a anys anteriors on la collita es mou entre aquests números, tot i que anguany podria ser un 20% superior a la darrera, si es compleixen les previsions més optimistes.

Celebracions com aquesta d’ahir serveixen per recuperar la normalitat dels esdeveniments més emblemàtics i «fer promoció i vendre l’oli quilòmetre zero».

Comentarios
Multimedia Diari