L’església de Sant Francesc de Valls serà un nou equipament cultural

Comencen les obres per adequar l’espai que fa quasi 50 anys que està tancat al públic

24 febrero 2021 19:30 | Actualizado a 25 febrero 2021 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’església de Sant Francesc de Valls tornarà a obrir les seves portes d’aquí a uns mesos després de passar quasi mig segle tancada al públic. No ho farà com a temple de culte sinó que s’utilitzarà l’espai com a equipament municipal relacionat amb la cultura. Aquesta setmana han començat les obres de reparació estructural de l’edifici per a poder fer realitat aquesta nova instal·lació. L’immoble és de titularitat municipal des de l’any 1976, data en què l’Arquebisbat de Tarragona el va donar a la ciutat. Ara, s’ha decidit posar fil a l’agulla i apostar per la seva reobertura, arranjant els desperfectes i fent-lo segur. L’Ajuntament té clar que es vol destinar a usos culturals però encara no s’ha definit exactament què ubicar-hi. «Quan acabin les obres haurem de fer el pla funcional», explica al Diari la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca.

A banda de les obres més estructurals «també s’ha inclòs la neteja interior de l’espai i la solució de patologies produïdes per humitats, per si ha d’acollir alguna exposició», afirma la regidora. La intenció era tenir aquest equipament adequat per a la celebració de les Desennals d’enguanyi ubicar-hi alguna exposició o actge concret, però en no celebrar-se les festes, el projecte s’ha endarrerit uns mesos, ja que no corria pressa inaugurar-lo en aquestes dates.

L’església necessita aquestes actuacions per poder obrir-la al públic, ja que a nivell estructural, la coberta es troba en molt mal estat, igual que el seu interior, on s’hi han instal·lat coloms.

Les obres que tot just acaben de començar, tenen un pressupost de 361.000 euros. El conjut d’actuacions contempla la reparació de les diverses patologies que afecten l’estructura de les voltes i la coberta d’aquest històric edifici, així com els danys a la teulada, fissures en murs o humitat per filtracions d’aigua, entre d’altres. En concret, s’enderrocarà la coberta i tota la seva estructura i també es lligarà el coronament de les parets del cimbori i de la nau central amb corretges de formigó. A més, amb les obres es contempla la canalització d’aigües pluvials i el sanejament i reparació, tan a l’interior com a l’exterior, del basament o socolada de la façana principal i la neteja interior del temple, entre d’altres.

Usos puntuals

En tots aquests anys que l’església ha estat tancada al públic, ha tingut alguns usos puntuals. Durant un temps va fer de magatzem de la brigada i també s’havia plantejat fer-lo servir per a usos administratius del Pius Hospital, edifici que es troba just al costat, però aquesta opció es va descartar.

Es calcula que les obres poden tenir una durada d’uns sis mesos, coincidint amb la finalització d’un estudi que s’està realitzant des de la Universitat Rovira i Virgili per adequar tota aquesta entrada a Valls, per la qual cosa, quan el projecte es desenvolupi «tot l’entorn de Sant Francesc estarà resolt», diu Roca.

Amb aquesta rehabilitació del temple, «la ciutat guanya un equipament cultural i recupera un edifici patrimonial de primer ordre i això és importantíssim, ja que es troba en una de les entrades principals de Valls i del centre històric», conclou la regidora.

Aquest edifici, catalogat com a bé Cultural d’Interès Local, formava part del monestir dedicat a Sant Francesc de Paula. Va ser construït a finals del segle XVI. Amb una superfície de més de 700 m2, el temple era la tercera església de la ciutat en dimensions.

Comentarios
Multimedia Diari