Más de Camp

Mont-ral vol instal·lar un parc fotovoltaic per donar llum a les cases del poble

Estaria en una finca del nucli antic. L’Ajuntament també promou que els veïns de tot el municipi s’instal·lin plaques en les seves llars

ÀNGEL JUANPERE

Whatsapp
L’electricitat obtinguda arribaria a totes les cases del nucli de Mont-ral. FOTO: ÀNGEL JUANPERE

L’electricitat obtinguda arribaria a totes les cases del nucli de Mont-ral. FOTO: ÀNGEL JUANPERE

El municipi de Mont-ral fa un salt important per poder seguir sent un municipi sostenible i implicat amb el medi ambient. Per una part, l’Ajuntament té intenció de muntar un parc fotovoltaic al casc antic perquè subministri electricitat als habitatges que estan al nucli de Mont-ral. Paral·lelament, ha aprovat una ordenança per incentivar que els veïns del municipi –en aquest cas de tots els nuclis habitats que hi ha al terme municipal– perquè s’instal·lin plaques solars. Els que ho facin tindran una important rebaixa en el rebut de l’IBI.

«Estem contemplant en el futur un parc fotovoltaic, al casc antic. Ens agradaria que es pogués posar en marxa dins d’uns mesos, però crec que serà a un any vista», diu l’alcalde, Francesc Xavier Pagès. El que té clar és que es farà. Fins i tot tenen ja la finca prevista: «Serà en un solar al costat del nucli urbà, que s’haurà de requalificar com a equipament. Ara és una finca privada. Per això s’ha de posar en marxa un procés per requalificar el terreny i passar-lo de rústec a equipament. Té unes dues hectàrees de superfície, però no tot serà per a la planta fotovoltaica.

L’electricitat que produeixi aquesta planta només servirà per a les cases del nucli de Mont-ral, on durant la setmana hi viuen unes 70 persones. «Fer arribar l’energia als altres nuclis seria molt costós», recalca l’alcalde. Per acabar de definir el projecte estan pendents de realitzar una visita a algun municipi que hagin posat en marxa aquesta iniciativa. De moment, però, no saben com tiraran endavant amb el tema. Una de les propostes seria fer-ho com a cooperativa.

L’ordenança

Per una altra part, l’Ajuntament va aprovar l’ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica que s’ubiquin en qualsevol punt del terme municipal. Aquestes no poden estar connectades, directa o indirectament, a la xarxa de transport o distribució. Han de complir els criteris d’integració paisatgístics continguts en el planejament urbanístic.

Actualment, al terme municipals hi ha uns 120 habitatges, diu Pagès, que es poden acollir a aquesta ordenança. Recalca que amb aquesta iniciativa, Mont-ral fa un pas més en la seva aposta «per polítiques de baixes emissions de CO2. Aquí tenim molta sensibilitat pel medi ambient», diu. Comenta que hi ha molta gent que convençuda d’aquest tipus d’instal·lacions. Indica també que aquesta rebaixa que s’ofereix al veí en el rebut de l’IBI no representa un greu problema per les arques municipals.

Temas

  • Mont-ral
  • parc fotovoltaic
  • energia
  • electricitat

Comentarios

Lea También