Montblanc, de la cuina medieval als restaurants amb estrella

El safrà. Montblanc va acollir ahir una plantada d’aquesta espècia en una activitat per a fer divulgació d’aquest valuós ingredient i per continuar amb la seva recuperació

17 julio 2021 16:20 | Actualizado a 17 julio 2021 17:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Aquest és un projecte romàntic», afirma Joan Cartanyà, membre d’Aromis, de Montblanc. Certament, ho és. Tenint en compte que Iran produeix el 85% del safrà a nivell mundial i que des de la capital de la Conca de Barberà estan recuperant aquesta espècia des d’un petita plantació artesanal, sense ànim de competir amb el gran gegant, el seu punt de romanticisme, el té. Segurament, aquesta proximitat és el que enganxa als visitants per voler conèixer més sobre aquest valuós ingredient i per aprendre a plantar-ne els bulbs.

Ahir, la finca d’Aromis va acollir una jornada de plantació de safrà, que donarà els seus fruits al mes d’octubre, on van participar una vintena de persones. La part pràctica, va anar precedida per una ‘masterclass’ sobre el safrà a càrrec de Cartanyà que va explicar els detalls d’aquest cultiu. «Volem ensenyar què és el safrà, d’on ve i explicar el procés artesanal de plantar-lo, amb la manera tradicional, a mà, sense maquinària», explica Cartanyà.

Els assistents van aprendre com s’havia de fer la plantació dels bulbs, d’una mida molt generosa, «d’on en sortiran dos o tres flors de cadascun», assegura en Joan. Petits i grans van fer d’agricultors soterrant una bona filera de bulbs al terreny, una activitat que va acabar amb un esmorzar amb productes de temporada.

El projecte Aromis ja fa 14 anys que camina. «El vam començar per recuperar aquest cultiu tradicional que s’havia abandonat feina quasi un segle i perquè volíem donar-lo a conèixer i fer una tasca divulgativa», diu Cartanyà.

El safrà era un ingredient per excel·lència a la Conca de Barberà segles enrere. «Era molt usat a la cuina de l’Edat Mitjana», manifesta, i ara és un ingredient valuosíssim a la restauració «que el gasten a restaurants amb estrela Michelin», afegeix. És per això que es considera una espècia que va a cavall entre la cuina tradicional i la modera.

«Aquest no és un projecte només comercial, sinó que hem volgut recuperar també la seva part històrica», apunta. Pel que fa a la producció d’Aromis, «l’any passat vam fer 8 quilos», una xifra que sembla petita però que necessita entre 125.000 i 150.000 flors per adquirir aquest pes; d’aquí el valor que se li dona a aquest ingredient.

«El nostre cultiu és ecològic i d’alta qualitat i el nostre mercat és de proximitat, dins del territori català amb alguna exportació puntual», assegura. A part del projecte Aromis, a la comarca també hi ha un productor a Sarral i un a Santa Coloma que s’hi dediquen i a Catalunya només n’hi ha cinc o sis que s’hi dediquin de forma comercial, tot i que molta gent en planta per a ús personal. Aquesta activitat que es va iniciar ahir té una important durada en el temps, ja que els assistents a la plantada podran tornar a la finca d’Aromis al mes d’octubre i collir i desbrinar les flors del safrà que tot just acaben de plantar.

Comentarios
Multimedia Diari