Montblanc, reinventar el turisme en una temporada difícil

Aprendre de la crisi. L’Oficina de Turisme de Montblanc ha tancat un any 2020 atípic però ha trobat projectes per potenciar el seu sector en aquest temps de pandèmia

07 enero 2021 06:50 | Actualizado a 07 enero 2021 07:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Ha estat un gran aprenentatge professional i també personal, el fet de viure aquest xoc psicològic d’estar davant d’una situació per la qual no teníem llibre d’instruccions». Així defineix el cap de l’àrea de Turisme de Montblanc, Quim Queralt, la sensació viscuda aquest any pel seu sector a la vila a causa de la pandèmia.

L’Oficina de Turisme de la capital de la Conca de Barberà és un dels equipaments més actius del municipi, en una situació normal. Sobre ells recau l’organització de grans esdeveniments com les anomenades ‘ànies’: Clickània, Brickània, Terrània, Safrània, les rutes turístiques pel poble o moltes altres activitats. Aquest passat 2020, els seus tècnics han vist com la seva feina s’anava desfent amb les múltiples anul·lacions o restriccions que hi hagut. Lluny de tocar fons, han intentat trobar la cara positiva de tot plegat i buscar oportunitats per potenciar el turisme d’una manera diferent i aquest és ara el seu nou repte.

Tornant la vista enrere, el passat mes de març, quan tot va tancar de sobte per la propagació de la Covid-19, «vam intentar fer una primera reflexió de com paràvem aquell cop» explica Queralt al Diari. Aquell cap de setmana «teníem un curs de tast i una trobada d’instagramers que es va suspendre», recorda.

Diuen, però, que de tota crisi sorgeix una oportunitat i aquest seria l’aprenentatge que han extret els tècnics de l’Oficina de Turisme montblanquina de tota aquesta situació.

«La nostra feina és molt passional, ens impliquem molt, perquè tenim contacte directe amb turistes, empresaris, institucions, equipaments...», diu el cap de l’àrea. Aquesta dedicació va fer que l’any passat, l’anul·lació dels grans esdeveniments fos «un fet dolorós perquè suposa gran part de la feina que fem durant l’any i ens l’estimem molt», expressa. Però amb les videoconferències, per exemple, «vam descobrir noves eines que no fèiem servir i que eren útils», apunta.

Precisament, en una d’aquestes reunions online va saltar la primera espurna que va fer possible el projecte de Respira Montblanc, que ha estat guardonat amb el premi Jordi Cartanyà de turisme de la Diputació de Tarragona. Es tracta d’una campanya perquè el viatger contracti productes turístics singulars, amb la complicitat de l’empresa privada.

Potenciar allò que no es veia

En aquest temps on l’atenció al públic no ha estat possible, «ens han sorgit oportunitats com la formació i ha estat interessant per poder estrènyer relacions amb el sector privat, per exemple», comenta Queralt i Respira Montblanc hi ha tingut molt a veure. També s’ha copsat la necessitat de donar més valor «a coses que tenim però que no es consideraven prou importants i amb aquest projecte ho hem vist claríssim», diu Queralt. Aquesta afirmació fa referència a conceptes com el respecte per la natura, els productors locals o el paisatge. «Potser hem d’acabar valorant aquestes petites coses i crec que és una reflexió que tothom ha fet», diu.

Aquest pensament ha fet que la temporada d’estiu no fos tan negativa com en altres indrets on depenen del turisme extranger. «Pensàvem en tot allò que valoraria un turista passat el confinament, com els espais oberts», relata el cap de l’àrea de Turisme. «Aquí tenim allotjaments petits i veníem de xifres modestes, qualsevol activitat que hi hagués durant l’estiu passat ja era satisfactòria i ho hem pogut compensar amb el públic local, que ha redescobert llocs com aquest», diu.

Ara el futur s’encara d’una manera molt diferent i, fins i tot, estranya. «Podríem dir que tenim dos calendaris: l’ideal del dia a dia i el de les restriccions i ens anem adaptant segons la situació», explica Queralt. «Hem intentat preveure el 2021 com preveiem el 2020 abans de tot això, amb la celebració de les ‘ànies’», afegeix.

De fet, en aquests mesos han après com poder tirar endavant aquests esdeveniments i no renunciar a la seva celebració, sempre que es pugui. «Ara tenim formació sobre com fer-ho, amb un seguit de mesures preventives que abans no teníem en compte i ara està tot previst», diu Queralt.

De moment, s’estan tornant a programar activitats a partir del mes d’abril, si la situació ho permet. «La nostra tasca és dinàmica, estem acostumats a adaptar-nos a les circumstàncies i sabem que la nostra feina canviarà a partir d’ara», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari