Multat un grup de joves per una barbacoa a la vall del riu Brugent

En plena onada de calor i de perill d’incendi, els cinc foren enxampats per mossos i bombers

15 agosto 2021 21:40 | Actualizado a 16 agosto 2021 05:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cinc joves que feien una barbacoa dissabte a la nit, en plena onada de calor i en un espai natural protegit com és la vall del riu Brugent, a la Riba, foren enxampats pels mossos d’esquadra i pels bombers. Els agents van aixecar acta per procedir a la corresponent multa.

Mentrestant, els incendis de la Pobla de Massaluca i Santa Coloma de Queralt no es donen per extingits i ahir sí que s’hi va donar l’originat dissabte a la tarda a la serra del Montsià, entre Freginals i Sant Carles de la Ràpita. Durant la jornada d’ahir va haver-hi petits focs a Vilalba dels Arcs, Cambrils i Alforja.

Poc abans de les deu de la nit de dissabte, el telèfon 112 va rebre l’avís d’un possible incendi forestal a la vora del riu Brugent. L’alertant indicava que notava olor a cremat i veia fum a la zona del bosc, a l’altura del punt quilomètric 6,500 de la carretera TV-7044, que uneix la Riba amb Farena. Afegí que observava un reflex taronja que venia de dins de la zona boscosa.

Una dotació de bombers del parc de Montblanc i una patrulla dels Mossos d’Esquadra van anar a comprovar l’avís. En arribar, van veure tres persones majors d’edats i dues menors que, en detectar la presència dels mitjans d’emergència, es van afanyar en agafar aigua del riu i apagar ràpidament el foc. Havien fet una foguera a terra per cuinar. Els agents van aixecar acta de denúncia contra un dels adults –veí del Vendrell– per infracció de la Llei Forestal de Catalunya, 6/88, de 30 de març, per incompliment de les mesures de prevenció d’incendis forestals.

La vall del riu Brugent forma part de l’Espai Natural Protegit Muntanyes de Prades. Durant aquest episodi de calor, aquesta zona estava en nivell 2 (risc alt) del Pla Alfa d’incendis forestals. Aquest fet fou criticat per l’alcalde de la veïna localitat de Mont-ral –per on passen tant el Glorieta com el Brugent–, ja que considera que hauria d’haver estat nivell 3 (risc extrem) i prohibir l’accés a una zona que està molt seca i amb molta afluència de gent, la qual cosa dispara el perill.

Francesc Xavier Pagès recordava al Diari que el seu Ajuntament té contractats quatre agents cívics repartits entre el Glorieta i el Brugent per controlar l’afluència de persones i educar-les sobre el que no poden fer. «Són recursos molt limitats», reconeix. Per això esperava una prohibició d’accés a aquesta zona forestal: «La calor era molt forta i també la sequera. El bosc és una bomba». I afegeix que, si es calés foc, segurament no seria pels visitants de les valls, «però la seva evacuació seria una feinada», en part perquè les carreteres d’accés són estretes i amb molts revolts. Els agents cívics, aquest estiu, ja han hagut de fer apagar un fogó.

Comentarios
Multimedia Diari