Música i dansa acompanyaran el pregó de Marc Moncusí, a Valls

El director d’orquestra no estarà sol dalt l’escenari del Teatre Principal en l’obertura de les Decennals. Cada part de la seva intervenció anirà compassada amb les actuacions

18 enero 2022 14:00 | Actualizado a 18 enero 2022 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«No serà el típic pregó institucional darrere el faristol». És el missatge clar que el president de la comissió participativa de Cultura de les Decennals, Jaume Pros, va voler subratllar ahir en la presentació del pregoner i de l’acte que tindrà lloc el dia 28 i que servirà per obrir oficialment les festes Decennals 2021+1. I l’encarregat de fer-ho serà un vallenc que ha portat el seu talent com a director d’orquestra per tot el món. Marc Moncusí va reconèixer que no s’esperava que li arribés aquest oferiment «però que ràpidament vaig acceptar».

Pros recordava que normalment, quan una comissió, com és el cas de les Decennals, pensa en un pregoner «busca noms que potser són molt mediàtics, però que de vegades no donen el resultat esperat en el moment de fer el pregó». Però assenyalà que en el cas del Marc «anem sobre segur. Sabem que és un gran professional en la seva matèria».

El president de la comissió participativa de Cultura va desgranar una mica com serà l’acte, però sense desvetllar-ho pot. No hi haurà una persona dalt l’escenari sola donant un discurs, «tindrà uns altres elements de caràcter artístic i d’arts escèniques». Però sempre tenint present que el protagonista serà el pregoner, que estarà acompanyat per música i dansa. Les diferents actuacions acompanyaran cadascuna de les fases del pregó d’una forma compassada, que guardaran una relació artística amb el que està dient el pregoner.

«Hem volgut i hem aconseguit que tot allò que té a veure amb el pregó, el talent vallenc, estigui dalt l’escenari», recalcava Pros, igual que abans havia fet l’alcaldessa, Dolors Farré. El coordinador es referia a persones vallenques, a aquelles que no ho són però que s’han format a la ciutat i a les que aquí s’estan desenvolupant en el seu àmbit professional. «Des del primer moment vam dir que volíem que fossin unes Decennals molt obertes i sobretot amb arrel molt vallenc. I en el pregó ho hem aconseguit», deia Pros.

Per la seva part, el protagonista de l’acte va reconèixer que era molt important per a ell haver estar escollit per oferir el pregó de les Decennals per diverses raons, «primer perquè soc vallenc. També perquè porto les Decennals al cor i estigui on estigui no s’obliden». Va lloar el fet d’haver anat a buscar en aquesta ocasió un vallenc i espera que en properes ocasions se segueixi així: «Valls té molt de tallent i hi haurà molta gent que podrà desenvolupar aquest acte».

Moncusí gaudeix d’una extensa i variada trajectòria tant en el món simfònic i l’òpera, com en la música contemporània. En tot el món ha estat convidat a dirigir les més prestigioses orquestres com la Simfònica de Beijing (Xina), l’Orquestra Filharmònica de la Ciutat de Mèxic, l’Orquestra Filharmònica de Denver, The Hotchkiss Philharmonic (EUA), l’Orquestra Simfònica Gran Mariscal d’Ayacucho (Veneçuela), l’Orquestra de Cambra de Florència o la Simfònica Abruzzese (Itàlia).

A Catalunya ha dirigit concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya o l’Orquestra Camerata XXI. Actualment és el director artístic de l’Associació de Concerts de Reus, establerta al Teatre Fortuny, exercint un lideratge que aposta decididament pel talent nacional.

Comentarios
Multimedia Diari