Nous carruatges i canvis en la vigília, principals novetats dels Tres Tombs de Valls

Tindran lloc el 16 de gener on també s’estrenarà una prova pilot d’un nou protocol de benestar, tradició i qualitat

02 diciembre 2021 19:10 | Actualizado a 03 diciembre 2021 13:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El proper 16 de gener Valls encetarà la temporada de Tres Tombs a Catalunya amb la celebració d’aquest acte multitudinari. Com sempre, els de la capital de l’Alt Camp, seran els Tres Tombs més matiners i en aquesta edició presenten nombroses novetats relacionades amb la recuperació històrica i amb l’estrena d’un nou protocol.

La societat de Sant Antoni de Valls ha estrenat recentment nova junta. Un dels objectius que es marquen és recuperar l’essència, els rituals i les tradicions que envolten els Tres Tombs de la ciutat i aquesta serà, precisament, una de les característiques principals que marcaran aquesta propera edició, farcida de referències històriques.

Per començar, es recupera la cercavila del dia 15, la vigília, on un escrit del 1920 diu que s’anava fins a casa del batlle. «Nosaltres anirem fins a l’Ajuntament», explica Tània Guasch, membre de la Societat de Sant Antoni. Allà, la cobla Momentània oferirà un petit concert.

L’endemà, els Tres Tombs lluiran pels carrers de la ciutat i mostraran la seva característica qualitat. Enguany un dels atractius serà l’estrena de dos carros de la col·lecció de Cal Xolo. Un d’ells és una rèplica d’un carruatge fúnebre vallenc de color blanc, després de mesos de restauració. El segon és un anomenat aljub, darrera peça que va restaurar el Xolo. «Tenim molta il·lusió de tornar a sortir al carrer», expressa Tània Guasch.

«També recuperem el repartiment de coques beneïdes», explica, una tasca que, reprenent el costum vallenc, recaurà en la Societat de Sant Antoni i en els campaners, que donaran les coques de sucre al seu pas per l’església de Sant Antoni.

Els Tres Tombs de Valls, a més, seran enguany l’escenari d’una prova pilot d’un nou protocol de benestar, tradició i qualitat. Per una banda es garantirà el benestar dels animals que hi participen vetllant perquè compleixin amb les mesures establertes. Això es podrà comprovar amb les dades dels èquids, que hauran de ser facilitades prèviament a l’organització. Pel que fa a la qualitat i la tradició es veuran reflectides en la recreació històrica de com era abans el transport de mercaderies, també amb la vestimenta dels participants.

Modificació del recorregut

L’altra novetat que presenta aquesta edició és una petita alteració en el recorregut del tercer i darrer tomb, que es veurà modificat per la incompatibilitat del pas dels carruatges amb la instal·lació i preparatius de les festes Decennals a la zona del Centre Històric, en especial al carrer de la Cort i la plaça del Blat. Aquest itinerari es farà des del Portal Nou per la muralla de Sant Antoni, arribant a la Font de la Manxa i acabant al camí dels Molls de l’Estació.

Per la seva banda, el regidor de Turisme, Òscar Peris, assegura que esdeveniments com aquests «són molt positius per a la promoció de la ciutat i omplen la restauració», alhora que lloa la tasca de documentació que ha fet l’organització.

Comentarios
Multimedia Diari