Quan la màgia dels contes i el vidre bufat s’uneixen

Cloenda del Vitrum. Vimbodí i Poblet ha viscut un cap de setmana ple de visitants amb demostracions artístiques, mercat d’artesania i una Vidriera d’Honor de luxe

03 octubre 2021 17:50 | Actualizado a 04 octubre 2021 09:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Els més petits veniu a la primera fila que us tinc preparada una sorpresa», deia ahir l’escriptora i il·lustradora Roser Capdevila, autora de Les tres bessones. Amb una espontaneïtat incombustible, Capdevila va rebre ahir el títol de Vidriera d’Honor al a la 7a edició del Vitrum, la fira del vidre artesà, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a Vimbodí i Poblet.

Fugint de fer un acte institucional i oficial, l’escriptora va optar pel que millor sap fer: deixar bocabadats els nens i nenes explicant-los un divertit conte que tots van seguir atentament i que va encisar també els adults que van omplir l’aforament de les Fonts del Gorg.

Després, qui va quedar sorpresa va ser l’escriptora, quan va poder veure de ben a prop la creació d’un original porró fet amb la tècnica del vidre bufat a càrrec del vidrier del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, Rafa Abdon, moment en que es va donar per finalitzat el certamen d’enguany. «Mai ho havia vist en directe!», exclamava ella.

Minuts abans d’aquest acte que va cloure el Vitrum, Capdevila va passejar-se pel mercat d’artesania ubicat uns metres més amunt. Tot i portar la mascareta, molts infants i d’altres no tan petits la van reconèixer i li demanaven fotografies i autògrafs que ella signava amablement.

Aquest mercat ha estat una de les zones més transitades de la fira durant el cap de setmana, juntament amb la plaça Major on s’han pogut veure les demostracions de vidre bufat en directe o participar en tallers per a la canalla. Precisament, els més petits, passejaven ahir d’una punta a l’altra del poble ben concentrats seguint un joc de pistes preparat per l’organització on havien de descobrir objectes de vidre per resoldre un misteri i, de pas, conèixer els racons més emblemàtics del municipi.

També estaven obertes les portes del mític cinema Foment, que va ser una anar i venir de gent que entrava i sortia. Molts d’ells hi anaven només per saludar l’ànima d’aquest equipament, l’Alfons Alsamora, que va arribar a misses dites i mai millor dit, ja que a mig matí va anar a missa a acomiadar el capellà, «que marxa a Tarragona i ara en posaran un altre», explicava ell.

Una programació diferent

Enguany els actes del Vitrum han estat més estàtics que en edicions anteriors, ja que s’havien de fer amb el públic assegut, però als carrers del municipi s’ha respirat força normalitat, amb una important afluència de públic que ha participat en les diverses activitats.

«Ha sigut difícil elaborar el programa, però estem molt satisfets de com ha anat, hem pogut controlar molt bé l’afluència, estàvem nerviosos però ha anat molt bé», explicava al Diari Rosa Albes, presidenta de l’associació Vitrum que, un cop més, ha coorganitzat l’esdeveniment amb l’Ajuntament. Aquest any ha estat l’arrencada del certamen després dels mesos més complicats de la pandèmia i això s’ha vist plasmat en l’original cartell de l’edició que mostra una mascareta de vidre. «Estem contents de com ha anat i tenim ganes de tornar al Vitrum de sempre», assegurava.

Si algú no fallava mai en aquesta celebració era Paco Ramos, vidrier del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, que enguany s’ha jubilat. L’alcalde del Poble, Joan Canela, va voler reconèixer la seva tasca que ha estat realitzant durant més de 20 anys. «Substituir en Paco no era una tasca fàcil perquè era una persona molt arrelada aquí», va dir Canela. «Ara ens toca donar la benvinguda a Rafa Abdon», el nou vidrier, amb una excel·lent trajectòria prèvia i «li desitjo molta sort en aquesta nova etapa», va expressar l’alcalde que també va homenatjar el teixit associatiu que té el poble. «Vitrum és una festa amb la finalitat de donar a conèixer el millor de nosaltres i del nostre museu però qui empeny la festa és la gent de Vimbodí i Poblet». Aquest teixit que fa possible esdeveniments com el Vitrum continuarà treballant «perquè aquesta festa segueixi allà on és, perquè cada vimbodinenc té posat el seu gra de sorra perquè tot funcioni i tiri endavant i sense aquesta empenta seria impossible», va concloure.

Comentarios
Multimedia Diari