Quim Masferrer arranca a Valls el primer calçot d'una temporada en la qual se'n preveuen vendre 20 milions

El popular presentador i actor és nomenat ambaixador perquè divulgui aquest típic plat

20 noviembre 2021 17:48 | Actualizado a 20 noviembre 2021 22:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Després de dos anys bastant complicats, «aquesta ha de ser la campanya del retrobament, de la normalitat, del tornem-hi a ser. I animem a tothom». Amb aquesta esperança i il·lusió es manifestava avui el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, en l’acte simbòlic de l’arrencada del primer calçot de la temporada, un honor que aquest any ha tingut Quim Masferrer.

L’actor i conductor de l’exitós programa de TV3 El foraster ha estat nomenat ambaixador en un any que, si tot va bé, es preveu que es venguin els 20 milions d’exemplars cultivats, la qual cosa convertirien aquesta xifra en tot un rècord. I, a més, de molt bona qualitat.

Quim Masferrer va rebre primer les instruccions per part del president de l’IGP de com havia de descalçar un calçot. Ho va aprendre ràpid i, amb els arpis, va anar per feina. Amb una mica de força va aconseguir arrancar –de forma simbòlica, perquè als mercats fa dies que n’hi ha– el primer manat de calçots de la temporada.

«Em sento molt afortunat. De totes les persones a les que enguany podrien dir ser ambaixador han tingut la temeritat de dir-m’ho a mi. Un dissabte al matí et convidin a Valls, una ciutat que estimo moltíssim perquè he vingut a actuar-hi moltes vegades, que em diguin de venir aquí, a una festa tan nostrada com és el calçot i que jo sigui l’ambaixador dels calçots d’enguany... Tinc la millor feina del món», va dir quasi fent un monòleg igual que al seu programa.

«Em dedico a una feina que conec a gent, que pujo als escenaris, que és una feina que entreté i pots comunicar. I a sobre et conviden a llocs tan espectaculars com Valls, amb festes tan nostrades com aquesta... Si hi ha algú que creu que té una feina millor que jo, que vingui que segur que li rebato».

Especialista en menjar-ne

L’actor, nascut a Sant Feliu de Buixalleu (la Selva), va reconèixer que a la seva terra són especialistes en menjar calçots però no pas a cultivar-los. Però es va mostrar molt satisfet per la feina feta per ell a l’hora de descalçar els primers.

«Sembla que ho he fet prou bé. Altres anys es veu que els ha costat més als ambaixadors. M’han dit que de tots els ambaixadors i ambaixadores que hi ha hagut fins ara jo soc el que els ha arrencat més bé», deia amb el seu particular sentit de l’humor, a la vegada que afegí que havia deixat el llistó «molt alt».

Va confessar, però, que no era la primera vegada que arrencava calçots, «ja ho havia fet en un programa de televisió a Rodonyà». També ha arrencat patates a la seva terra. Per això, apuntava que sap valorar aquesta tasca que hi ha darrera d’un bon plat. I com a fill de pagès i també de restauradors «sé que darrera d’un bon senglar amb cargols hi ha molta feina».

Com a bon comunicador, sap que fer una calçotada no és només menjar calçots, «la calçotada no només és un plat. És conversa, és compartir, és riure. Esperem que enguany també serveixi per trobar-nos amb una seguretat que sembla que encara no tenim. Calçot és compartir». I reivindicà el paper de la dona pagesa, «que sovint queda més amagada, però és una figura fonamental de la pagesia catalana».

Una temporada perfecte

Però si Quim Masferrer es mostrava molt content pel seu nomenament com a ambaixador, al seu costat estava igual de satisfet el president de la IGP pel convidat i també perquè «la temporada es presenta perfecte». Està il·lusionat i amb ganes de fer arribar l’etiqueta del Calçot de Valls arreu dels mercats.

Tot i que el nombre de pagesos que estan dins la IGP no va variat en els darrers anys –segueixen sent una cinquantena d’agricultors– sí que amb el pas del temps ha anat augmentant la quantitat de calçots conreats. Si el 2006 eren uns sis milions, abans de la pandèmia se situaven entre els 16-17 milions, amb la projecció d’arribar aquesta temporada als 20 milions, tot i que no seria descabellat dir que es podria fins i tot sobrepassar la xifra. Cal recordar que la Indicació Geogràfica Protegida s’escampa per quatre comarques tarragonines: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès.

Dos anys complicats

Dalmaci Clofent reconeixia que «d’aquests dos anys bastants complicats, aquesta sigui la campanya del retrobament, de la normalitat, del tornem-hi a ser. I animem a tothom, tant a la restauració i com als particulars».

El president lloava també la qualitat dels calçots d’enguany: «Hi ha dos elements que han jugat a favor. Un ha estat els vents que hi ha hagut el novembre, que han sanejat la planta, i no hi ha hagut problemes de fongs ni malalties. També les pluges que van caure, tot i la sequera. L’aigua del cel va arribar en el moment adequat».

Ara per ara, la major part de la producció de Calçot de Valls va a parar al sector de la restauració i una petita part, a particulars. «Catalunya és el primer mercat», deia Clofent, «però no queda enrere la resta d’Espanya, principalment Madrid, Zaragoza i Castilla-León».

Un dels reptes que té el consell regulador és precisament augmentar el mercat i fer arribar el producte a la resta d’Europa, ja es fa als casals català, «però hem d’aconseguir més. Estem treballant en un seguit d’iniciatives», deia el president.

Dolors Farré, l’alcaldessa de Valls, posava en valor la gran feina que està fent la IGP per arribar arreu del món. També tirava flors a l’ambaixador d’enguany, «que fa molts anys que ve a Valls».

Homenatge

L’acte d’arrencada formava part de la ‘8a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls. Memorial Àngel Solé’. L’acte principal va tenir lloc al pati, amb la presència de l’ambaixador, que va dir als present que era una «autèntica passada». I més després de rebre una cistella amb productes típics de la capital de l’Alt Camp. I abans de començar el showcooking de la mà de tres xefs, Quim Masferrer va lliurar un ram de flors a la família del desaparegut cuiner Àngel Solé, que fou un impulsor de la restauració vallenca.

Óscar Manresa, del restaurant Catalina (Gavà), Joel Castanyé, del restaurant La Boscana (Bellvís) i del vallenc Andreu Guasch, de La Licorera Vallenca van oferir una demostració de cuina en directe amb receptes a base de calçots.

Comentarios
Multimedia Diari